Izvor: Kurir
02.05.2024 u 07:39
0

BLINKEN „NOKAUTIRAO“ NETANJAHUA: Odmah da se potpiše SPORAZUM HAMASA i IZRAELA

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se juče sa vođama Izraela u svom nastojanju da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa, i poručio im da je „kucnuo čas“ za sporazum koji će dovesti do oslobađanja talaca iz ruku pripadnika Hamasa i doneti pauzu u gotovo sedmogodišnjem ratu u Gazi.

Blinkenu je ovo sedma poseta regionu otkako je u oktobru prošle godine izbio rat. Njegov cilj je da se konačno dođe do sporazuma između jevrejske države i militantnog palestinskog pokreta kako bi se izbegla izraelska invazija na Rafu, grad na jugu Gaze u kojem je utočište našlo oko 1,4 miliona Palestinaca iz ostalih delova te male a gusto naseljene oblasti. Sadašnja runda razgovora čini se ozbiljnom, ali su strane veoma udaljene po jednom ključnom pitanju – treba li rat da se završi u sklopu planiranog sporazuma.

Pre no što pristane na inicijalni, kratkoročni prekid vatre i delimično oslobađanje talaca, Hamas traži garancije da će eventualno oslobađanje svih talaca okončati izraelsku ofanzivu i dovesti do punog povlačenja trupa jevrejske države iz Gaze.

TENZIJE RASTU U PARIZU: U Francuskoj demonstrira 200.000 ljudi prete ŠTRAJKOM tokom OLIMPIJADE, IMA RANJENIH, bačen suzavac(video/FOTO)

Izrael isključivo nudi pauzu posle koje će nastaviti ofanzivu do uništenja Hamasa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je svoju nameru da napadne Rafu u današnjim razgovorima sa Blinkenom.

Blinken pritiska Hamas i kaže da će ta organizacija, koja drži političku vlast u Gazi, i zbog čijeg je napada na Izrael rat i počeo, biti odgovorna za svaki neuspeh da se dođe do sporazuma.

Hamas je saopštio da će najverovatnije danas odgovoriti na poslednju ponudu.

„Odlučni smo u tome da dođemo do prekida vatre koji će taoce odvesti njihovim kućama i da do njega dođemo sada, a jedini razlog zbog kojeg to ne bi bilo postignuto bio bi Hamas“, rekao je Blinken predsedniku Izraela Isaku Hercogu na sastanku u Tel Avivu.

Prema njegovim rečina, „predlog je na stolu“.

„I kao što smo rekli: nema odlaganja, nema izgovora. Čas je kucnuo“, kazao je američki državni sekretar.

Blinken je rekao da bi sporazum doveo do toga da u Gazu stigne očajnički potrebna humanitarna pomoć u vidu hrane, lekova i vode. Na toj teritoriji rat je doveo do humanitarne krize a veći deo stanovništva je izbegao.

Međutim, Netanjahu i dalje tvrdi da će napada na Rafu biti, jer Izrael to mesto smatra poslednjim uporištem Hamasa. Takav stav jevrejske države ukazuje na preostale izazove u razgovorima.

Netanjahu je dan ranije rekao da će napada biti „sa ili bez“ prekida vatre.

SAD podržavaju Izrael, ali su sve kritičnije zbog humanitarne krize u Gazi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter