Izvor: Tanjug
06.12.2023 u 21:23
0

SKANDAL U NAJAVI? Britanski ministar podneo ostavku

Britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik podneo je ostavku nakon što je vlada objavila predlog zakona kojim je predviđeno da tražioce azila može da šalje u Ruandu u jednom smeru, izjavio danas ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli.

STRAH OD MOĆNE SILE SA ISTOKA U EKSPANZIJI: Velika Britanija razmatra da ovu zabranu!

„Njegova ostavka je potvrđena“, rekao je Kleverli, odgovarajući na pitanje poslanika u parlamentu, prenosi Rojters.

Predlog zakona je deo planova britanske vlade za prevazilaženje blokade Vrhovnog suda Velike Britanije u politici prema Ruandi.

Sud je prošlog meseca presudio da je plan nezakonit zbog toga što, kako je naveo, Ruanda nije bezbedna zemlja za izbeglice.

Britanija i Ruanda su nakon toga potpisale sporazum kojim se obavezuju da će ojačati zaštitu migranata.

Britanska vlada je saopštila da će joj to omogućiti da donese zakon kojim se Ruanda proglašava sigurnom destinacijom.

Predlog zakona verovatno će se suočiti sa otporom centrističkih poslanika vladajuće Konzervativne partije, koji se protive da Britanija krši svoje obaveze iz oblasti ljudskih prava, prenosi britanska agencija.

Konzervativna vlada ima za cilj da spreči ilegalne migrante koji stižu preko Lamanša.

Britanija i Ruanda su u aprilu 2022. godine postigle dogovor da pojedini migranti koji pređu Lamanš budu poslati u Ruandu, gde bi trebalo da budu obrađeni njihovi zahtevi za azil i da će, ukoliko dobiju azil, ostati, ali do sada niko od tražilaca azila nije poslat u Ruandu.

Britanska vlada tvrdi da će deportacije u Ruandu obeshrabriti druge migrante da prelaze preko Lamanša, kao i da će razbiti mreže za krijumčarenje ljudi.
Kritičari toga zakona navode da je neetično i neizvodljivo slati migrante u zemlju koja je udaljena 6.400 kilometara, bez šanse da se ikada nastane u Velikoj Britaniji.

Do sada niko još nije poslat u Ruandu u skladu sa planom koji se suočio sa višestrukim pravnim izazovima.

Novi zakon, ukoliko bude usvojen, otežavao bi pred sudovima osporavanje naloga za deportaciju

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter