Izvor: Alo.rs
16.09.2023 u 20:10
1

STRAH OD MOĆNE SILE SA ISTOKA U EKSPANZIJI: Velika Britanija razmatra da ovu zabranu!

Premijer Velike Britanije Riši Sunak razmatra mogućnost da zabrani kineskim zvaničnicima da prisustvuju delu samita o bezbednosti veštačke inteligencije u novembru, usred sve veće zabrinutosti zbog široko rasprostranjenog špijuniranja zapadnih vlada od strane Pekinga.

RIŠI SUNAK ZABRINUT: „Kina predstavlja najveći izazov globalnoj bezbednosti“

Dauning strit je već uputio poziv Kini da prisustvuje samitu, koji će se održati početkom novembra u Blečli parku, na kojem će biti oblikovan pristup međunarodne zajednice veštačkoj inteligenciji u narednim godinama.

Međutim, nakon što je nedavno Tajms objavio da je britanski parlamentarni istraživač uhapšen u martu zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, kineskim zvaničnicima moglo bi biti dozvoljeno da prisustvuju prvom danu dvodnevnog samita samo delimično, usled zabrinutosti zbog njihovih špijunskih aktivnosti, prenosi Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore uključene u organizaciju skupa.

Poziv Pekingu bio je jedan od najosetljivijih elemenata planiranja samita, navode izvori.

Britanski zvaničnici istražuju mogućnost pozivanja Kine na samo jedan od dva dana, pošto obaveštajni stručnjaci pojačavaju svoja upozorenja da ta zemlja vrši opsežno špijuniranje u Velikoj Britaniji i drugim zapadnim zemljama.

Britanski premijer je više puta ukazivao na značaj saradnje sa Pekingom, a nedavno se sastao sa kineskim premijerom Li Ćijangom na marginama sastanka G20 u Nju Delhiju, sa kojim je, pored ostalih tema, razgovarao i o veštačkoj inteligenciji.

„Velika Britanija će ovog novembra biti domaćin prvog velikog globalnog samita o bezbednosti veštačke inteligencije, koji će okupiti ključne zemlje, kao i vodeće kompanije, istraživače i civilno društvo, da pokrenu ciljane, brze međunarodne akcije u pravcu bezbednog i odgovornog razvoja tehnologije”, saopštio je portparol britanske vlade.

Sunak je najavio samit u junu, nakon upozorenja eksperata iz industrije veštačke inteligencije da bi ta tehnologija mogla da se koristi za dezinformacije i prevare i da može biti pretnja celom čovečanstvu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STRAH OD MOĆNE SILE SA ISTOKA U EKSPANZIJI: Velika Britanija razmatra da ovu zabranu!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter