Izvor: Kurir.rs
16.09.2023 u 18:06
0

Centralna banka Rusije povećala kamatnu stopu: Nezaposlenost na rekordno niskom nivou

Centralna banka Ruske Federacije objavila je danas poslednji kratak pregled ekonomske situacije u zemlji.

Centralna banka Rusije povećala je referentnu kamatnu stopu na 13 odsto, a predsednica Banke Elvira Nabiulina je rekla da će ona ostati povišena sve dok inflacija značajnije ne uspori.

„Inflacioni rizici ostaju povišeni, a oni su do sada uključivali rast unutrašnje potražnje, koji je prevazilazio kapacitete proizvodnje, i slabljenje rublje u letnjim mesecima“, navodi se u zvaničnom saopštenju CB RF.

Banka stoga planira zatezanje monetarne politike, što podrazumeva dalje podizanje referentne kamate, kako bi se inflacija vratila na ciljanih četiri odsto u 2024. godini.

U avgustu je inflacija iznosila 5,2 odsto. Poslednji podaci od 11. septembra ukazuju da je porasla na 5,3 odsto.

Poslednji obnovljeni podaci Centralne Banke Rusije ukazuju da će na kraju ove godine inflacija iznositi između šest i sedam odsto.

Očekuje se da će ekonomska aktivnost u zemlji nastaviti da raste. Nezaposlenost je ponovo zabeležila istorijski minimum, a bazični scenario ekonomskog razvoja Ruske Federacije predviđa da će BDP tokom ove godine porasti za 1,5 do 2,5 odsto, a sledeće za od 0,5 do 1,5 odsto.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter