Izvor: agencije
10.10.2023 u 16:46
0

ČETVRTI DAN RATA NA BLISKOM ISTOKU: Raseljeno više od 187.000 ljudi, Iran negira umešanost u napad

Irački ministar spoljnih poslova strahuje od širenja sukoba u Gazi na susedne zemlje

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein izjavio je da se boji da bi sukob u Gazi mogao da se proširi na susedne zemlje i da potraje još najmanje 10 dana.

„Verujemo da vojne akcije koje se trenutno odvijaju u Gazi mogu da traju najmanje 10 dana. To postavlja pitanja o reakciji u Libanu, prvenstveno Hezbolaha, kao i o posledicama svih ovih događaja po Siriju i uticaju na situaciju u Iraku. Nadamo se da će doći do međunarodne intervencije kako bi se zaustavile ove vojne akcije i pronašlo pravedno rešenje za palestinsko pitanje“, rekao je Husein tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

talks in Moscow, Russia, Tuesday, Oct. 10, 2023. (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Medicinske ustanove su nam na ivici kolapsa

Visoki zvaničnik ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da su medicinske ustanove u opkoljenom pojasu na ivici kolapsa. Imamo nedostatak lekova, medicinskog materijala i reagensa potrebnih za rad laboratorija, rekao je za Al Džaziru Medhat Abas, generalni direktor Ministarstva zdravlja Gaze

„Situacija je veoma komplikovana. Primili smo hiljade ranjenih. Ovo stvara veliki pritisak na objekte ovde. Naš kapacitet je samo 2.000 kreveta. Mi smo pred kolapsom“, naglasio je on. Ističe da je nedostatak lekova jedan od glavnih problema, jer se sada u jednom danu konzumira ono što konzumiraju u jednom mesecu. „Situacija je tako loša. Pet naših kola hitne pomoći je napadnuto, a pet naših kolega je ubijeno. Ne postoji siguran put za kretanje zdravstvenih radnika“, ukazao je.

Ispitaćemo da li je Iran direktno umešan u napad Hamasa na Izrael

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da su neprihvatljivi komentari Irana u kojima se veliča napad Hamasa na Izrael i da Francuska ispituje da li je ta država direktno umešana.

„Ne mogu govoriti o direktnoj umešanosti Irana jer nemamo formalne dokaze, ali je jasno da su javni komentari iranskih vlasti neprihvatljivi i da su verovatnu Hamasu ponudili pomoć“, rekao je on, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva razgovara i sa Izraelom i sa Palestincima o rešenju sukoba.

Upitan o tvrdnji palestinskog ambasadora u Moskvi da će palestinski lider Mahmud Abas uskoro posetiti Moskvu, Peskov je rekao da je poseta planirana pre rata i dodao da će datum posete tek biti određen.

Peskov je odbacio tvrdnju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je u interesu Moskve da izazove rat na Bliskom istoku kao „potpuno neosnovanu“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter