Izvor: HappyBSC
15.07.2022 u 11:11
0

ČUVENI SOVJETSKI MODELI ISPISALI SU ISTORIJU NEPRIKOSNOVENE IDEOLOGIJE: Sofisticiranost ove 4 dame osvajala je čak i najmoćnije vladare! (FOTO)

Posao modela u SSSR-u smatrao se veoma zahtevnom „profesijom“. Tokom šezdesetih godina mladi modeli zarađivali bi tek oko 76 rubalja mesečno ili 150 dolara u današnjem novcu.

Rad je iziskivao biti dvanaest sati u prostorijama za montažu i na modnoj pisti Nacionalne kuće modela. Sve u vezi sa doterivanjem, kozmetika, šminka, garderoba kupovala se sopstvenim novcem.

Jedna od prednosti bila je ta da se ovim damama tokom putovanja dozvoljavalo zavirivanje kroz gvozdene zavese, kako bi zapazile bar neku znamenitost u stranim zemljama.

Stroga sovjetska pravila primenjivala su se čak i na međunarodnim turnejama, a bilo kakav odnos sa strancma bio je ograničen. Tokom svakog razgovora od njih se očekivalo da pamte sitne detalje, koje su prosleđivali pripadnicima KGB-a, po povratku u SSSR.

Trebalo je da prikažu pozitivan imidž zemlje, dok se predstavljaju kao idealne sovjetske žene.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ove dame su bile najpopularniji modeli u Sovjetskog Saveza.

Regina Zbarskaja (1935-1987)

Regina je došla do međunarodne slave u Parizu tokom šezdesetih godina. Nazivali su je „najlepšim oružjem Kremlja“, kao i ruskom Sofijom Loren.

Ona je slučajno zagazila u profesiju modela. Spletom okolnosti upoznala je dizajnerku Veru Aralovu,  a potom i poziv da se predstavi kao prezenter njenih kolekcija.

Blistava karijera trajala je kratko, zbog privatnih nedaća. Naime, nakon razvoda od sovjetskog umetnika Leva Zbarskaja, započela je vezu sa jugoslovenskim fotografom. Zbarski nesrećan zbog njene nove ljubavi, objavjuje knjigu „Sto noći sa Reginom Zbarskajom“, u kojoj opisuje veoma intimne detalje njihovog života, pa čak spominje i anti-sovjetske izjave koje je ona izgovorila. Ti zapisi Reginu dovode u centar političkog skandala. Nakon velikog pritiska medija i okoline, ona pokušava samoubistvo i završava na terapiji. Nekoliko meseci kasnije, Regina se vratila modelingu ali ne zadugo, njeno narušeno psihičko stanje je bilo mnogo ozbiljnije nego što se činilo, te 1987. godine, odužima sebi život prekomernom dozom tableta za spavanje.

Mila Romanovskaja   

   

Kao mlada devojka iz Lenjingrada sadašnjeg Sankt Petersburga, Mila nije imala nameru da se bavi modelingom, već je nameravala da nastavi obrazovanje. Završila je na modnoj pisti slučajno, kada joj se prijateljica razbolela, te su je zamolili da popuni mesto. Svi su bili oduševljeni njenom gracioznošću i lepotom, te je odmah  poslata u Finsku. Nakon toga, poslovni uspesi su se nizali, te je postala veoma tražena u Moskvi. Jedini problem imala je sa tadašnjim suprugom, kojem je smetala njena popularnost i eksponiranost. Ubrzo su stavili tačku na svoj brak, a utehu je pronašla u umetniku Juriju Kupermanu. Par je emigrirao prvo u Izrael, a potom u London. Kada je sve izgledalo idealno i ova ljubav se raspala, a Mila je svog trećeg supruga Daglasa Edvardsa upoznala na aerodromu. Oni su i danas u braku, razvili su sopstveni biznis, a svetom putuju privatnim avionom.

Leka Mironova 

 Leka je često posećivala modne revije, te je jedne večeri po običaju otišla da pruži podršku svom prijatelju. Tamo ju je ugledao mladi dizajner Vlačeslav Zicevi i odmah joj ponudio ugovor. Međutim, njena prva turneja rezultirala je ličnom „tragedijom“. Dok je bila u Litvaniji, upoznala je fotografa, koji joj je postao jedina ljubav. Ipak, postojao je problem, jer je on bio član nacionalističke grupe, pretnje su stizale sa svih strana zbog veze sa ruskinjom. Nikada ga nije prebolela i zbog toga se nije udavala, iako su mnogi gubili razum zbog nje. Danas Leka živi sama, a ponekad se i odazove fotografisanju i editorijalima.

Jelena Metiolkina

Jelena je bila zvezda ruske mode i filma 1970. godina. Nakon završetka škole, Metiolkina je radila kao bibliotekar, a ubrzo je postala model poznate robne kuće, te je pozirala za ruske časopise. Na jednoj od fotografija primetio ju je Ričard Viktorov, koji je snimao tinejdžerski film „Kroz trnje u zvezde“. Bio je u potrazi za glumicom koja će igrati vanzemaljca, a Jelena se odlično uklapala u ulogu. Nije mu predstavljalo smetnju to što nije imala iskustva u glumi. Devedesetih godina, Jelena je radila kao sekretar biznismena Ivana Kivelidija. U jednom trenutku moćnik je otrovan, a ona je srećom preživela. Od tada radi u školi za strane jezike, religija ju je privukla, te je član crkvenog hora.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter