Izvor: TELEGRAF
12.10.2023 u 21:20
0

Da li je Hamas kao ISIS? Ove stvari su im zajedničke

Hamas i ISIS dele ideološke osnove i poštuju iste filozofske ličnosti koje su ih razvile

„Hamasovi teroristi su vezali, spalili i pogubili decu“, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u govoru u ponedeljak, osuđujući počinioce terora koji je započeo u subotu.

Oni su divljaci. Hamas je ISIS„, rekao je on.

Sa tim se danas složio i američki državni sekretar Entoni Blinken prilikom posete Izraelu i razgovora sa Netanjahuom.

„Hamas ima samo jedan zadatak – da uništi Izrael i da ubije Jevreje“, rekao je on.

Poređenje sa ozloglašenom terorističkom organizacijom ISIS (Islamska država, IS) podvlači težinu situacije i globalnu pretnju za koju Netanjahu veruje da Hamas predstavlja.

Baš kada se međunarodna zajednica okupila u borbi protiv pretnje ISIS-a, premijer je molio civilizacijske snage da se još jednom ujedine, podržavajući napore Izraela da unušti Hamas.

Da li je Hamas ISIS?

Dr Harel Horev iz Centra za bliskoistočne studije Moše Dajan na Univerzitetu u Tel Avivu rekao je da Hamas i ISIS dele ideološke osnove i da poštuju iste filozofske ličnosti koje su ih razvile: Abdulaha Azama i Sajida Kutba.

Azam, rođen na palestinskoj Zapadnoj obali tokom 1950-ih pod jordanskom vlašću, često se smatra ključnim u razvoju savremenog globalnog džihadizma. Duboko usađena mržnja prema Izraelu obeležila je njegove rane godine, a posebno je pojačana kada je njegova porodica bila primorana da pobegne preko reke Jordan nakon pobede Izraela u Šestodnevnom ratu 1967 godine.

Azamovi spisi i predavanja o „al-Kaidi al-Sulbi“ (Čvrsta fondacija) postavili su temelje za nastanak terorističke organizacije Al-Kaida. On je angažovao Osamu Bin Ladena da vodi organizaciju.

Pored toga, Azam je bio centralna figura u nastanku Hamasa. Najpoznatiji je po svojoj reinterpretaciji islamske istorije i moderne zapadne filozofije kako bi pružio ideološka opravdanja za fantastične ideologije koje pokreću globalne islamističke militantne pokrete.

Sajid Kutb je bio egipatski ideolog koji je uspostavio teorijsku osnovu za radikalni islamizam.

Usredsređeni na ideologije ovih filozofa, Hamas i ISIS prihvataju duboko paranoičnu i apokaliptičnu perspektivu, u kojoj propagiraju verovanje da „krstaši i cionisti“ vekovima kuju zaveru da unište islam.

„Oni vode sveti rat protiv svojih neprijatelja“, objasnio je Horev.

Međutim, sličnosti između ISIS-a i Hamasa nisu samo u filozofiji već i u akciji, rekao je Horev.

Ovo su zajedničke stvari kod Hamasa i ISIS-a:

Dehumanizacija nemuslimana

Prema Horevovoj analizi, i ISIS i Hamas koriste dehumanizirajuću retoriku protiv pojedinaca koji se ne pridržavaju njihovog tumačenja islama – hrišćana i Jevreja, kao i muslimana koje smatraju „ne dobrim muslimanima“.

Njihov žestoko antizapadni stav je međusobno povezan sa ovom dehumanizacijom, kao i njihov eksplicitni i otvoreni izraz antisemitizma.

„To možete videti u njihovom podsticanju na društvenim mrežama“, rekao je Horev, ilustrujući svoju poentu pozivajući se na incident posle tragičnog ubistva Altera Šloma Ledermana, 20-godišnjeg studenta ješive koji je ranije namerno bio meta na autobuskoj stanici u Ramotu ranije ove godine.

BRITANIJA ŠALJE VOJNE BRODOVE U IZRAEL: Evo šta će im biti glavni zadatak

Napomenuo je da je Hamas objavio crtani film koji prikazuje Ledermanovo lice, zajedno sa njegovom krznenom kapom, prikazanom kao deo palestinskog jela maklube, sa porodicom okupljenom okolo, koja ga konzumira.

„Na svoje neprijatelje ne gledaju kao na ljudske neprijatelje“, rekao je Horev.

Ophođenje prema ženama

I ISIS i Hamas su poznati po tome što tretiraju nemuslimanske žene kao „igračke za seks“, rekao je Horev.

Nakon nedavnih napada, kružili su video snimci terorista koji veličaju Alaha jer im je poslao „seksualne robinje“.

Izraelska glumica i advokat Noa Tišbi podelila je snimak koji je na internetu objavio Hamas na kojem možete videti nekoliko devojaka kako paradiraju gradskim ulicama Gaze, neke polugole, a druge kojima krv curi između nogu.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter