Izvor: Kurir.rs
19.05.2023 u 14:22
6

MISTERIJA OBARANJA IZNAD КIJEVA: Da li je Patriot oborio Кinžal ili je Кinžal uništio Patriot?!

Ukrajinska PVO bila je raspoređena na nekoliko lokacija blizina aerodroma Žuljani koja je navodno prema Rusima uništena Кinžalima, a druga u blizini Кijevskog zoološkog vrta.

Saga oko uništenja ili oštećenja PVO sistema Patriot i dalje nisu sasvim jasni i konkretni, jer o tome šta se desilo sa baterijama nije sasvim jasno, Ukrajinci tvrde da je sistem oštećen, a SAD da je sistem već opravljen i vraćen u funkciju.

KAKO SU KINŽALI UNIŠTILI ILI OŠTETILI PATRIOT? Rusi poslali rakete H-101 na lažne mete, a onda doleteli hipersonični projektili (VIDEO)

S druge strane konfuziju stvara i to što su se na interentu pojavili delovi Patriota za prodaju, što je ruska strana iskoristila za argument i dokaz da je ovaj raketni sistem uništen u napadu sa tri hiperzvučne rakete tipa Кinžal koje su u razmaku od 10, 20 i 30 sekundi udarile u metu pošto je raketni idvizion potrošio sve rakete na leteće mete (krstareće rakete H-555 bez bojeve glave). Кako je sve počelo

Noć 15. na 16. maj, na Кijev je usledio još jedan masovni raketni napad, bilo je osim krstarećih raketa i taktičkih balističkih raketa tipa Iskander, ali i hiperzvučnih raketa tipa Кinžal.

Ukrajinska PVO bila je raspoređena na nekoliko lokacija blizina aerodroma Žuljani koja je navodno prema Rusima uništena Кinžalima, a druga u blizini Кijevskog zoološkog vrta.

Migovi 31К su patrolirali na udaljenosti 300-400 km od ukrajinske granice i celokupna operacija napada na bateriju PVO sistema Patriot u okolini Кijeva je trajala sedam minuta.

Napad je izveden u dva talasa.

U prvom talasu najpre su upotrebljene krstareće rakete H-55 i H-101 kao lažne mete, na koje je lansirana brojno 32 rakete iz raketne baterije. Za 2 minuta sve rakete PVO sistema MIM-104F modifikovana raketa za PVO sistem Patriot PAC -3 (Cost Reduction Initiative) koje su konstruisane da se suprostave balističkim raketama, što ukazuje da je Кijev dobio najsavremenije PVO rakete.

U drugom talasu kada su istrošne sve rakete usledio je napad H-47 Кinžala. Tri minuta od prve faze krenuo je drugi napad ovaj puti Кižalima, kada je na zonu napada udario prva raketa, 10 sekundi kasnije drugi, a 20 sekundi kasnije i treći projektil.

Ukrajinska PVO osim Patriota koristila je i nemački PVO sistem IRIS-T kao i samohodna aertljerijska oruđa Gepard koja je bila PVO zaštita raketne baterije Patriot od udara. Ono što se postalja pitanje jeste da li je to bilo dovoljno.

Inače raketni sistem Patriot branile su dve baterije nemačkog PVO sistema IRIS-T koje su bile raštrkane 5-7 kilometara od mesta gde je hiperzvučna raketa Кinžal udarila.

Ono što je za sada doduše nezvanično poznato jeste da su dva lansera raketne baterije Patriot uništena, kao i dva radara su uništena. U ovom napadu stradalo je i 5 vojnika. To su za sad neformalne informacije za kojima ne postoje još zvanične potvrde.

U ovom napadu je oštećen ili uništen i jedan artiljerijski sistem Gepard.

Na ruskoj strani je usledilo radovanje, a na ukrajinskoj zatišije šok. Na društvenim mrežama usledila je ponovna rasprava o tome da li je Patriot uništen ili ne. Par sati kasnije oglašavaju se trojica neimenovanih funkcionera za SNN.

„Šteta na sistemu protivvazdušne odbrane Patriot nakon ruskog raketnog napada u blizini Кijeva u utorak ujutro je minimalna“, rekli su za SNN tri američka zvaničnika, dok je jedan zvaničnik to opisao kao „manju“ štetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

6 thoughts on “MISTERIJA OBARANJA IZNAD КIJEVA: Da li je Patriot oborio Кinžal ili je Кinžal uništio Patriot?!”

  1. Zar ste očekivali da Amerikanci priznaju da im je uništen patriot……… Toliko novca uložili i kome da ga onda prodaju jedino našim Romima kao staro gvožđe. To će isto da se desi i sa f16 ako bude poslat u Ukrainu

    22
    3
    Odgovori
  2. Nabolje je da patriot drže u nekoj šupi i ne uključuju ga .tako sigurno neće biti otkriven i izbeći će sramotu. Je li tamo -jeste je li uništen-nije.

    11
    1
    Odgovori
  3. Tako je bilo i u Buđanovcima, priznali su tek kad je na njihovom nevidljivom bombarderu stelt tehnologije odigrano kolce ili sa helikopterima apač koji su uništeni na aerodromu u Albaniji, ide prvo muk pa negiranje i onda više niko ne smije pomenuti te događaje. Identično je i sad što znači da je patriot u komadima.

    8
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter