Izvor: agencije
23.02.2024 u 12:24
4

DAĆEMO IM SVO ORUŽJE KOJE IMAMO SAMO DA POBEDE RUSIJU: Stoltenberg priznao razloge za naouružavanje Ukrajije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO-a posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina pobedi u borbi protiv "invazionih ruskih snaga", kao i da je Alijansa "značajno promenila" svoj stav o obezbeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

Stoltenberg je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom obeležavanja dve godine početka napada Rusije na Ukrajinu, ocenio da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i u bezbednosnom interesu Alijanse.

„To je ulaganje u našu sopstvenu bezbednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana“, dodao je on. Prema mišljenju Stoltenberga, povlačenje ukrajinskih snaga iz grada Avdejevke prošle nedelje pokazuje potrebu za većom vojnom pomoći „kako bi se osiguralo da Rusija ne ostvari dalje dobitke“.

Stoltenberg ne veruje da će činjenica da su se ukrajinske snage povukle iz Avdejevke značajno promeniti stratešku situaciju, ali smatra da to opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana i Severne Koreje i da je povećala svoju proizvodnju.

Stoltenberg kaže da je rat u Ukrajini posledica agresije i smatra da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, „uključujući i udare na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine“. Osvrćući se na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara preminuo u zatvoru u Rusiji, a za čiju je smrt veliki broj zapadnih lidera optužio predsednika Rusije Vladimira Putina,

Stoltenberg je rekao da čvrsto veruje da je najbolji način da se oda počast Navaljnom taj „da se osigura da predsednik Putin ne pobedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobedi“.

Odgovarajući na pitanje o izgledima da se bivši predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću, Stoltenberg je ocenio da će, bez obzira na ishod predsedničkih izbora ove godine, SAD ostati posvećeni saveznik u NATO-u jer je to u bezbednosnom interesu Vašingtona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “DAĆEMO IM SVO ORUŽJE KOJE IMAMO SAMO DA POBEDE RUSIJU: Stoltenberg priznao razloge za naouružavanje Ukrajije”

  1. Stoltenbergu ako jos uvjek vjerujes da Ukraina moze pobjediti Rusiju onda si ili glup ili nadrogiran ili lud. Ukraina je svakim danom sve slabija jer nema vise ljudski potencijal. Profesionalne jedinkce Ukraine su skoro potucene a ove starce sto Ukrainck hapse po ulici i salju na prvu liniju su samo topovako meso.

    0
    2
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter