Izvor: BSC HAPPY
09.12.2023 u 10:26
4

DAJTE JOŠ ORUŽJA, NIKAD IM NIJE DOSTA: Bajdenova administracija zahteva da se odobri prodaja granata Izraelu

Bajdenova administracija zatražila je od Kongresa da odobri prodaju 45.000 granata za izraelske tenkove Merkava.

TRAMP OŠTRO PO BAJDENU, OVO MU NEĆE OPROSTITI: Kreće li ofanzivni FAJT?

Administracija traži da se odobri prodaja granata kako bi Izraelci mogli da ih koristite u napadu na Hamas u Gazi, tvrde četiri izvora, među kojima su sadašnji i bivši američki zvaničnik.

Moguća prodaja, vredna više od 500 miliona dolara, nije deo zahteva američkog predsednika Džozefa Bajdena od 110.5 milijardi dolara, koji uključuje finansiranje Ukrajine i Izraela.

Zahtev je na neformalnom razmatranju u odborima za spoljnu politiku Senata i Zastupničkog doma, što članovima omogućava da odlažu prodaju ili u neformalnim razgovorima iznesu svoju zabrinutost administraciji.

Stejt Department traži od dva odbora da hitno odobre transakciju, tvrde jedan sadašnji američki zvaničnik i Džoš Pol, bivši zvaničnik Stejt Departmenta, dok se s druge strane čuje sve više kritika zbog upotrebe oružja proizvedenog u SAD-u u sukobu.

Imaju 20 dana za razmatranje

„To je početkom nedelje poslato odborima i trebali bi da imaju 20 dana za razmatranje izraelskog slučaja. Stejt Department ih pritiska da to odmah reše“, rekao je Pol, koji je u oktobru podneo ostavku na dužnost u Stejt Departmentu zbog, kako je rekao, „slepe potpore“ administracije Izraelu.

Administracija razmatra i mogućnost da u skladu s odredbom zakona o kontroli izvoza oružja o hitnim slučajevima dopusti prodaju 13.000 od 45.000 granata kako bi zaobišla odbore, rekla su dvojica američkih zvaničnika dodavši da konačna odluka još nije donesena. Taj bi potez omogućio Izraelu da se pripremi s obzirom na visoku napetost u regiji, rekao je jedan od zvaničnika.

Portplarol Stejt Departmenta rekao je da „neće ni potvrditi ni komentarisati predložene transfere ili prodaju sve dok se o tome ne obavesti Kongres“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “DAJTE JOŠ ORUŽJA, NIKAD IM NIJE DOSTA: Bajdenova administracija zahteva da se odobri prodaja granata Izraelu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter