Izvor: BSC HAPPY
09.12.2023 u 10:51
5

PUTIN ZADAO KONAČNI UDARAC ZAPADU: Privukao arapski svet na svoju stranu – ovo može samo NADMOĆNI UM

Vladimir Putin, predsednik Rusije, ove nedelje je imao svojevrsnu istorijsku turneju, iako je ukupno trajala samo jedan dan. On je bio u poseti Bliskom istoku i tamo je posetio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

PUTIN POVUKAO KRUCIJALNI POTEZ, KAKAV MEGACAR: Da li ste iznenađeni?

Doček u Abu Dabiju bio je veličanstven, sa avionima koji mlazovima formiraju rusku zastavu, a na kopnu su mu počast odali vojnici na kamilama i konjima. Putin je, posle sastanka sa predsednikom Emirata, Šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, izjavio da su Emirati glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svetu.

Šeik je Putina nazvao jednostavno „dragim prijateljem“.

Konkretno, Putin i Muhamed bin Zajed razgovarali su o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike i naprednih tehnologija, kako su preneli ruski mediji.

Odmah zatim, Putin je otputovao u Saudijsku Arabiju, i tamo se, prvi put posle 2019. godine, susreo sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom Al Saudom, kojeg je pozvao u goste u Moskvu, naglasivši da „ništa ne može sprečiti razvoj njihovih prijateljskih odnosa“.

Što se tiče geopolitičkog značaja Putinove mini turneje, ona je višestruka: prvo, poruka Zapadu je jasna – Putin im je dao do znanja šta misli o njihovim sankcijama protiv Rusije, i koliko one, uopšte, imaju efekta.

Drugo, Putinu je sigurno bilo veoma važno da se susret, posebno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odigra baš sada. U Dubaiju je trenutno u toku COP28, najveća svetska konferencija posvećena klimatskim promenama. Tamo su u velikoj većini prisutni čelnici i moćnici bogatih zapadnih zemalja, koji pokušavaju da nađu zajedničko rešenje za smanjenje emisije štetnih gasova.

Na tom klimatskom samitu, prisutni su i Papa Franja, Bil Gejts, vlasnik Majkrosofta, izvršni direktor Banke Amerike Brajan Mojnihan i još 70.000 istaknutih zvanica. A sa druge strane, Putin dolazi sam kod predsednika Emirata, i dobija doček kakav bi malo kome bio priređen. Takođe, na samitu u Dubaiju primetno je i odsustvo američkog predsednika Džozefa Bajdena, što dovoljno govori o zahlađenju odnosa između Emirata i SAD-a.

I treće, Putin još od početka rata, zajedno sa saveznicima, radi na proširenju BRIKS-a, ekonomskog saveza zemalja koje treba da predstavljaju protivtežu svetskoj dominaciji zapadnih sila. I Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija su odavno izrazile želju da se priključe toj grupi, koju trenutno čine Rusija Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika. Takođe, i Iran je zainteresovan, a zbog toga je iranski predsednik Ibrahim Raisi posetio Putina u Moskvi u četvrtak.

Svi su oni pozvani na samit BRIKS-a, koji će na jesen sledeće godine biti upriličen u Rusiji.

Poluga moći se menja

Arapski svet je i te kako zainteresovan za produbljivanje ekonomskih veza sa Rusijom, što znači i udaljavanje od Zapada, i već predstavlja svojevrsnu Putinovu pobedu. Dakle, u finalu ove godine, predsednik Rusije okuplja nove saveznike sa kojim želi da, pre svega u ekonomskom smislu, zada ozbiljan udarac Zapadu, i modelu sveta u kojem vladaju SAD i njihov „svemoćni dolar“. Što mu je, između ostalog, bio i deo plana od početka rata u Ukrajini.

Putin je ovih dana stigao čak i da kritikuje praktično propalu politiku SAD-a povodom sukoba Izraela i Hamasa. On je izneo tezu da bi Moskva tu mnogo bolje odigrala ulogu medijatora, imajući u vidu da gaji prijateljske veze i sa Izraelcima i sa Palestincima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “PUTIN ZADAO KONAČNI UDARAC ZAPADU: Privukao arapski svet na svoju stranu – ovo može samo NADMOĆNI UM”

  1. Pozitivna Energija i visok Politički cenzus vrednosti koje Putin ima kao Politicar,prepoznaju se na kilometarskoj udaljenosti,zato ga ceo Svet i voli za razliku od satanista,koji ne smeju javno nigde da se pojave pa se kriju kao pacovi po tunelima.

    34
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter