Izvor: rt.com
23.05.2024 u 15:06
0

DO SAD NAJOZBILJNJA PRETNJA SVETSKOM MIRU: Država NATO razmišlja o obaranju ruskih projektila sa svoje teritorije

Portparol Ministarstva spoljnih poslova saopštio je da Poljska razmatra zahtev za korišćenje svojih sistema protivvazdušne odbrane nad teritorijom Ukrajine.
Država NATO razmišlja o obaranje ruskih projektila

Poljska razmatra upotrebu svojih sistema protivvazdušne odbrane za obaranje ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski za novinski list Ukrinform u sredu.

Vronski se osvrnuo na nedavne izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je pozvao zapadne pristalice svoje zemlje da rasporede svoje odbrambene sisteme za presretanje ruskih projektila iznad Ukrajine.

Prema rečima portparola poljskog ministarstva spoljnih poslova, Varšava razgovara o mogućnosti takvog poteza.

„Ovo pitanje se razmatra sa pravne i tehničke tačke gledišta“, rekao je Vronski, napominjući da je Kijev ranije tražio od Varšave da upotrebi svoju protivvazdušnu odbranu koja se graniči sa Rusijom. On je, međutim, dodao da odluka o tom pitanju tek treba da bude doneta.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba insistirao je u utorak da strani podržavaoci Kijeva imaju „svako pravo“ da koriste protivvazdušnu odbranu na svojoj teritoriji da obaraju ruske projektile iznad Ukrajine.

Prema Vronskom, Varšava je raspravljala o pravnim posledicama takvog poteza od marta, kada je poljska vojska navela da je ruska krstareća raketa iz vazduha ušla u vazdušni prostor zemlje na oko 40 sekundi.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva zbog incidenta, iako je diplomata odbio sastanak nakon što je Varšava odbila da pruži dokaze.

Ukrajinske vlasti su više puta pozivale Zapad da im pošalje sisteme protivvazdušne odbrane i rakete, posebno raketne odbrambene sisteme Patriot američke proizvodnje.

Vronski je pojasnio da Poljska ne razmišlja o prebacivanju bilo koje svoje jedinice PVO na ukrajinsku teritoriju.

„U Poljskoj se o tome uopšte ne razgovara. Ne postoji mogućnost da poljski sistem protivvazdušne odbrane bude van granica zemlje“, rekao je on.

Poljski predsednik Andžej Duda ponovio je prošle nedelje da Varšava ne može Ukrajini dati nikakav sistem Patriot jer nema kompletan sistem za sopstvenu odbranu.

Duda je rekao da je Poljska već donirala Ukrajini oružje u vrednosti od 4 milijarde dolara, uključujući više od 300 borbenih tenkova i borbenih aviona MiG 29 sovjetskog dizajna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter