Izvor: Kurir.rs
27.05.2023 u 07:45
0

ŠEF PENTAGONA: Do sada smo Ukrajini poslali oružje i opremu u vrednosti od 65 milijardi dolara, slede F-16 i sistemi PVO

O situaciji u Ukrajini i pripremama Kijeva za ofanzivu govorila je i Viktorija Nuland, podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su do sada poslali Ukrajini pomoć u naoružanju i opremi u vrednosti od 65 milijardi dolara, potvrdio je Lojd Ostin, šef Pentagona.

„IMAMO 650 SLUČAJEVA NLO“: Pentagon u šoku

Ostin je na 12. sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koja okuplja sve članice NATO kao i nekoliko drugih zemalja, poručio da su Sjedinjene Države posvećene pomaganju Ukrajini na duge staze.

Jedinstvo saveza

– Ukupno Kontakt grupa je uložila 65 milijardi dolara kao pomoć da očuvanje bezbednosti Ukrajine – rekao je Ostin.

On je istakao i da ukrajinski saveznici ostaju „jedinstveni kao i do sada“:

– Prošle nedelje je predsednik Bajden najavio da će Sjedinjene Države podržati zajedničke napore s našim saveznicima i partnerima na obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima četvrte generacije uključujući i F-16. Nadamo se da će ova obuka početi u narednim nedeljama.

Pored obuke ukrajinskih pilota, zvanični Vašington je trenutno fokusiran na obezbeđivanje dodatnih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu za Kijev, kao i municije različitog kalibra.

– Protivvazduhoplovna odbrana je ključna za zaštitu ukrajinskog neba i civilne infrastrukture od ruskih napada – dodao je Ostin.

Zvanična Moskva je do sada u više navrata optuživala ukrajinske zapadne saveznike da slanjem oružja samo produžavaju sukob.

– Zapad primorava kijevski režim, bez obzira na gubitke, da pokaže taktičke uspehe i spremnost da se bori do poslednjeg Ukrajinca i pumpajući ga oružjem – rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

O situaciji u Ukrajini i pripremama Kijeva za ofanzivu govorila je i Viktorija Nuland, podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja.

Planiranje ofanzive

– Čak i dok planirate ofanzivu, na kojoj s vama radimo nekih četiri, pet meseci, mi već počinjemo naše razgovore sa ukrajinskom vladom i s prijateljima u Kijevu i na civilnoj i na vojnoj strani o dugoročnoj budućnosti Ukrajine – rekla je Nulandova, koja se video-linkom uključila na forum o bezbednosti koji je održan u Kijevu.

Prema njenim rečima, SAD takođe rade na tome da buduća ukrajinska vojska ojača toliko da se ovakva situacija više ne ponovi bez obzira na to kad će se ovaj rat završiti – za godinu, šest ili 16 godina.

Dmitrij Medvedev: Rat može da traje decenijama

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi rat u Ukrajini mogao da traje decenijama, s dugim periodima borbi isprekidanih primirjima, prenela je agencija RIA. On je ukrajinske vlasti opisao kao zarazu.

– Ovaj sukob će trajati jako dugo, najverovatnije decenijama. Sve dok postoji takva vlast, biće, recimo, tri godine primirja, dve godine sukoba i sve će se ponoviti – rekao je Medvedev i poručio da su nemogući mirovni pregovori dok je Zelenski na vlasti.

On je upozorio da će Rusija izvršiti preventivni nuklearni udar ako Zapad Ukrajini dostavi nuklearno naoružanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter