Izvor: happybsc
13.04.2024 u 08:05
0

ERDOGAN ODBIO BAJDENA. Turska će blokirati vazdušni prostor SAD za napad na IRAN

Turska se pridružuje regionalnim saveznicima u blokiranju vazdušnog prostora SAD za potencijalne napade Irana

U značajnom razvoju događaja, Turska je odbila zahtev Sjedinjenih Država da iskoristi svoj vazdušni prostor za potencijalne napade na Iran.

Ovo odbijanje dodaje seriji sličnih poricanja iz Kuvajta, Jordana i Katara koji su uskratili SAD dozvolu da dozvole svojim bazama da napadnu Iran.
Zemlje Zaliva su takođe savetovale SAD da ne koriste američke vojne baze na svojim teritorijama za potencijalne napade kao odgovor na bilo kakve iranske napade na Izrael, izvestio je Middle East Eie.

Citirajući visokog američkog zvaničnika, novine su objavile da je zvaničnik rekao da zalivski saveznici SAD aktivno rade na „sprečavanju bilo kakvih veza“ koje bi ih mogle umešati u odmazdu SAD protiv Teherana ili njegovih saveznika iz baza koje se nalaze u njihovim kraljevstvima.

Iran, za koji se veruje da pomaže palestinskim grupama u njihovom otporu protiv Izraela, rekao je da će uzvratiti napadima Izraela na njegovu ambasadu.

Prošle nedelje Izrael je bombardovao iranski konzulat u Damasku ubivši najmanje dva iranska zvaničnika u glavnom gradu Sirije.

Iranski vrhovni lider Ajatolah Hamnei je u svom govoru u Bajramu zapretio da će zemlja uzvratiti na direktnu državnu agresiju Izraela u narednim danima.

Sjedinjene Američke Države objavile su u petak upozorenje da će Iran pokrenuti napade na Izrael kao odgovor na bombaške napade na njegovu ambasadu.

„U roku od 72 sata“, upozorile su Sjedinjene Države, navodeći dalje da razmere odmazde neće biti tako velike da bi SAD intervenisale.

Odmah nakon pretnje, nekoliko zemalja je obustavilo letove za Izrael. Nekoliko drugih je izdalo savete za putovanja, a berza u SAD je pokazala opadajući skok.

Mnogi visoki zvaničnici u Izraelu zahtevali su da Izrael odmah napadne Iran i da ne čeka njihov napad.

Iran je u međuvremenu upozorio SAD da ne intervenišu ili će pokrenuti velike napade na svoje trupe stacionirane u nekoliko zemalja

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter