Izvor: Tanjug
01.12.2023 u 19:03
2

ERDOGANE, VREME JE: STOLTENBERG POSLAO ULTIMATUM TURSKOM PREDSEDNIKU!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je „došlo vreme“ da Turska ratifikuje dokument o pridruživanju Švedske zapadnoj vojnoj alijansi.

Turska i Mađarska jedine su članice NATO-a koje još uvek nisu formalno odobrile pristupanje Švedske, podseća AP.

Stoltenberg je u izjavi za tu američku agenciju rekao da je tokom susreta sa Erdoganom, na magrinama samita o klimi COP28 u Dubaiju, pozvao Tursku da završi proces pristupanja Švedske.

NOVINAR NAPAO SRBIJU: Lavrov mu zapušio usta i odbranio našu zemlju!

– Jutros sam se susreo s predsednikom Erdoganom i ponovio svoju poruku da je došlo vreme da se finalizuje proces pridruživanja Švedske. Ne mogu da dam tačan datum, ali pozdravljam činjenicu da je pre nekoliko nedelja predsednik Erdogan podneo parlamentu papire za ratifikaciju – naglasio je sekretar.

Turska je odlagala ratifikaciju više od godinu dana, optužujući Švedsku da ne shvata dovoljno ozbiljno tursku zabrinutost za bezbednost, uključujući i borbu protiv kurdskih militanata i drugoih grupa koje Ankara smatra pretnjom. Švedska i Finska, koja se pridružila NATO u aprilu, napustile su politiku neutralnosti i aplicirale su za članstvo u alijansi nakon ruske invazije na Ukrajinu. Kako bi se primile nove članice, sve postojeće moraju odobriti odluku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “ERDOGANE, VREME JE: STOLTENBERG POSLAO ULTIMATUM TURSKOM PREDSEDNIKU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter