Izvor: Sputnjik
24.08.2022 u 08:54
0

EVROPA U STRAHU OD VELIKE KRIZE: „Zime koje dolaze biće teške“

Belgijski premijer Aleksander De Kro izrekao je pesimističnu prognozu za Evropu. „Idućih pet do deset zima biće teške. Brojni sektori se teško nose s visokim cenama energije. Pažljivo to posmatramo, ali moramo biti transparentni – meseci koji dolaze biće teški, zime koje dolaze biće teške“, rekao je premijer Belgije.

EVROPA STRAHUJE OD INFLACIJE Evro na minimumu u poslednjih 20 godina u odnosu na dolar, pad funte i juana!

Evropljani se već pripremaju za tešku zimu jer neće biti dovoljno gasa iz Rusije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prva na udaru bila je Letonija, koja od jula više nema ruski gas, prenosi Biznis insajder.

– Cene energije toliko su velike da smo se isključili s gradskog gasovoda i instalirali vlastiti bojler. To je jeftinije od zajedničke tople vode – rekao je Juns Ratiniks, stanovnik grada Rezekne, nedaleko od ruske granice.

Osim za Letoniju, ventil za ruski gas već je zavrnut i za Bugarsku, Dansku, Finsku, Holandiju i Poljsku. Dotok gasa i u drugim evropskim zemljama sve je slabiji, u julu je bio 70 odsto manji nego pre godinu dana u istom periodu, prenosi AFP.

Manje isporuke podigle su cenu gasa u nebesa, a prati je cena struje jer mnoge termoelektrane rade na gas. Nafta je takođe poskupela.

Evropa je u epicentru krize. Gas je toliko bitan – naročito u zemljama poput Nemačke, čija teška industrija je od njega veoma zavisna – pa je izuzet iz evropskih sankcija, dok su ugalj i nafta pod embargom.

Operacija termostat

Već uveliko smanjen dotok gasa putem jako važnog gasovoda Severni tok između Rusije i Nemačke „fluktuiraće između nule i 20 posto kapaciteta narednih meseci, što će prouzrokovati recesiju u Evropi tokom predstojeće zime“, prognozira Met Oksenford iz Economist Intelligence Unita.

U slučaju nestašice vlasti će prvo obustaviti snabdevanje nekih preduzeća. U Francuskoj i Nemačkoj vlade upravo odlučuju koja će prvo biti „žrtvovana“. Ali i potrošači koji se greju ili kuvaju na gas takođe su pozvani na štednju energije, a Brisel traži od 27 država članica da za 15 posto smanje potrošnju gasa.

Italija je proletos pokrenula „Operaciju termostat“ u cilju smanjenja grejanja i klimatizacije u školama i telima javne uprave. Tu inicijativu sprovode i Španija i Nemačka.

U Nemačkoj je pokrenuta kampanja koja podstiče smanjenje klimatizacije, davanje prednosti javnom prevozu ili nabavke tuševa koji manje troši vodu, a mnogi gradovi smanjili su temperaturu u bazenima i štede na javnoj rasveti.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter