Izvor: tanjug
09.11.2022 u 15:38
0

Evropska komisija je danas usvojila reformu fiskalnih pravila Evropske unije!

Evropska komisija je usvojila reformu fiskalnih pravila EU, smatrajući da su promene potrebne zbog porasta javnog duga u zemljama Unije, a koji je rezultat mera podrške domaćinstvima i firmama za vreme pandemije Kovid-19.

„Zemlje EU se sada suočavaju sa znatno višim nivoima duga i deficita koji se veoma razlikuju“, rekao je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Promena koju predlaže Komisije se udaljava od sadašnje obaveze godišnjeg smanjenja duga ako je on iznad 60 odsto BDP-a i treba da pokaže da vlade imaju svoje planove duga, a ne da ih vide kako nametnute od Komisije.

Dombrovskis je naglasio da dolaze i novi izazovi kao što su zelena i digitalna tranzicija, te da će pitanje snabdevanja energijom zahtevati od nas da napravimo velike promene i ulaganja u godinama koje dolaze.

On je dodao da bi se fiskalna pravila fokusirala na smanjenje duga tamo gde je visok, a na osnovu sopstvenih planova država članica, koje, kako navodi, moraju da poštuju jasne uslove EU.

Kiril Stremousov, zamenik načelnika Hersonske oblasti, poginuo je u saobraćajnoj nesreći!

Inace, dosadašnja pravila su bila deo Pakta za stabilnost i rast, usvojenog 1997. i koji je bio priprema za uvođene evra kao zajedničke valute 1. januara 1999. Cilj tih pravila je bio da osiguraju da zemlje u Evropskoj uniji vode zdravu javnu finansijsku politiku i koordinaciju fiskalne politike.

Međutim, poštovanje tih pravila u vreme pandemije je napušteno da ne bi izazvalo kolaps evropske ekonomije koja je morala da se zaduži da bi pomogla domaćinstvima i preduzećima.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter