Izvor:
28.05.2024 u 18:33
0

GRUZIJSKI PARLAMENT USVOJIO SPORNI ZAKON: Brisel upozorio Tbilisi da će usvajanje zamrznuti put u EU

Gruzijski parlament je u utorak izglasao usvajanje kontroverznog novog zakona koji će nevladine organizacije i medije koje podržava Zapad označiti kao „strane agente“, što je označilo dramatičnu eskalaciju u rastućem sporu sa Vašingtonom i Briselom, prenosi „Politico“.

Predlog, kojim bi se grupe civilnog društva koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva označile kao „ostvarivanje interesa strane sile“, poslanici su usvojili sa 84 glasa za i četiri protiv, a većina opozicionih poslanika bila je uzdržana.

ADVERTISEMENT

Sve ovo se dešava nakon što je gruzijska predsednica Salome Zurabišvili odbila da potpiše nacrt zakona, nazivajući ga „ruskim zakonom“ koji je „u suprotnosti sa našim ustavom i svim evropskim standardima“.

Međutim, njen veto je poništen prostom većinom u parlamentu. Sada će ga predsednik parlamenta Šalva Papuašvili potpisati kao zakon.

Gruzijski san: Strane NVO promovišu „LGBT propagandu“ i pokušavaju da insceniraju revoluciju

Vladajuća partija „Gruzijski san“ saopštila je da su pravila neophodna da bi se sprečio uticaj iz inostranstva, optužujući nevladine organizacije da promovišu „LGBT propagandu“ i pokušavaju da insceniraju „revoluciju“.

Kritičari kod kuće strahuju da bi to moglo biti prethodnica gušenju civilnog društva u ruskom stilu uoči nacionalnih izbora u oktobru. Najviši evropski pravni autoritet upozorio je da zakon liči na zakone koje koristi Moskva da ućutka neslaganje i zatvori nevladine organizacije.

Vašington je najavio da će uvesti zabranu putovanja i druge sankcije političarima „saučesnicima u podrivanja demokratije u Gruziji“, a EU je izjavila da bi usvajanje zakona torpedovalo nade ove zemlje južnog Kavkaza da se pridruži evropskom bloku.

Tanjug AP/Shakh Aivazov

 

Brisel je Gruziji dao status kandidata za članstvo u EU u decembru uprkos zabrinutosti zbog nazadovanja u pitanjima ljudskih prava i neuspeha u sprovođenju ključnih reformi.

Govoreći uoči glasanja, visoki diplomata bloka Žozep Borelj ponovo je upozorio da zakon „nije u skladu sa vrednostima EU“ i da bi „uticao na put Gruzije u EU“. O konkretnom odgovoru Brisela, rekao je on, biće reči na sastanku ministara inostranih poslova u junu.

Gruzijska opozicija: Vlada „lišava“ Gruziju evropske budućnosti

Govoreći za „Politico“ u vreme glasanja, Tina Bokučava, lider najveće opozicione partije u parlamentu, „Ujedinjenog nacionalnog pokreta“, optužila je vladu da „pokušava da liši gruzijski narod evropske budućnosti“.

„Evropske težnje Gruzije mogu se zaštititi samo promenom režima. Uoči oktobarskih izbora, od suštinskog je značaja da se opozicioni lideri okupe kako bi ukinuli ovaj zakon inspirisan Kremljom i vratili Gruziju na evropski kolosek“, rekla je ona, prenosi „Politico“.

„Gruzijski san“ nije odgovorio na zahtev za komentar.

Tanjug AP/Shakh Aivazov

 

Prema rečima Kornelija Kakačije, direktora Gruzijskog instituta za politiku, usvajanje zakona „označava konsolidaciju autoritarnosti“ koja je sve više definisana poslednjih nekoliko godina, kako je na vlasti „Gruzijski san“.

Brisel možda neće odmah zamrznuti status kandidata zemlje u iščekivanju ishoda izbora u oktobru, rekao je on, „ali proces će se zamrznuti i neće biti „biznis kao i uvek“ za gruzijsku vladu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter