Izvor: Alo.rs
08.02.2024 u 14:16
0

IZRAEL IZNEO SVOJU PONUDU: Lider Hamasa odlazi, oslobađaju se taoci

Izrael je otvoren za mogućnost da dopusti Jahji Sinvaru, lideru Hamasa i „mozgu“ napada te palestinske militantne grupe na Izrael 7. oktobra da ode u izgnanstvo, u zamenu za oslobađanje svih talaca i okončanje Hamasovog upravljanja Gazom, prenosi NBC.

Pozivajući se na šest „izraelskih zvaničnika i viših savetnika“, NBC kaže da se o planu razgovara od novembra.

„Ne smeta nam da (Sinvar) ode kao što je Arafat napustio Liban. Mi ćemo dozvoliti da se to dogodi ako svi taoci budu oslobođeni“, kaže za NBC viši savetnik premijera Benjamina Netanijahua, misleći na to da je lideru Palestinske oslobodlilačke organizacije (PLO) Jaseru Arafatu bilo dozvoljeno da isplovi iz Bejruta za Tunis 1982.

ODMAZDA NA DELU: U Bagdadu ubijen visoki komandant Hezbolaha, napad izvele SAD dronom

Izrael je prethodno obećao da će sve vođe Hamasa u Pojasu Gaze biti ubijene ili zarobljene. Zvaničnici Tel Aviva su navodno rekli američkim pregovaračima u Parizu prošle nedelje da imaju listu šest lidera Hamasa, uključujući Sinvara i visokog vojnog zvaničnika Mohameda Deifa, koji žele da izađu iz Gaze. NBC tvrdi da plan nikada nije stigao do Hamasa, jer je ta militantna organizacija već rekla da neće prihvatiti egzil.

Ranije danas, izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je predlog Hamasa za prekid vatre, a nova runda pregovora mogla bi da se održi danas, javlja BBC. Netanjahu je na konferenciji za štampu rekao da pregovori sa Hamasom „ne vode nikuda“, a uslove koje je ta militantna palestinska organizacija postavila u svom predlogu opisao je kao „bizarne“.

Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je novinskoj agenciji Rojters da su Netanijahuove izjave „forma političke bravure“ koje pokazuju da on namerava da nastavi sukob u regionu.

Egipatski zvanični izvor rekao je za BBC da se očekuje da nova runda pregovora, uz posredovanje Egipta i Katara, bude održana danas u Kairu. Egipat je pozvao sve strane da pokažu neophodnu fleksibilnost za postizanje mirnog sporazuma, rekao je izvor.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter