Izvor: BSC Happy
16.06.2023 u 16:52
0

IZRAELSKA „KOČIJA“ STIŽE U EVROPU: Tenk MERKAVA traže DVE ZEMLJE, ovaj potez TEL AVIVA je presedan

Izrael je u pregovorima da proda svoj tenk Merkava dvema zemljama, jednoj od njih u Evropi, što bi bio prvi izvoz vodećeg borbenog vozila, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane u četvrtak.

Uvedena nakon što je izraelski oklopni korpus pretrpeo velike gubitke protiv Egipta i Sirije u ratu 1973. godine, a sa ciljem da se smanji oslanjanje na inostrano snabdevanje oružjem, Merkava – biblijski hebrejski naziv za „kočiju“ – sada je u svojoj četvrtoj generaciji.

Jair Kulas, šef odeljenja za koordinaciju izvoza SIBAT Ministarstva odbrane, rekao je da je rekordna potražnja za izraelskim proizvodima delom posledica toga što su zemlje želele da popune svoje arsenale nakon što su Ukrajini obezbedile oružje za njen rat sa Rusijom.

TOP 5 RUSKIH NAJSMRTONOSNIJIH KRSTAREĆIH RAKETA: Ovo sigurno niste znali

Kao rezultat toga, rekao je on za novine Calcalist, Izrael izvozi viškove sistema koje ranije nije prodao u inostranstvu, uključujući raniju generaciju Merkava.

Postoje dve perspektivne zemlje sa kojima smo u odmaklim pregovorima (o prodaji rezervoara) – Zabranjeno mi je da ih imenujem, ali jedna je na evropskom kontinentu – rekao je Kulas.

Izrael je Ukrajini pružio humanitarnu i diplomatsku pomoć, ali ne i oružje, imajući u vidu potrebu da se održe otvoreni kanali sa Moskvom s obzirom na uticaj Rusije u susednoj Siriji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter