Izvor: oruzjeonline/BSC Happy
16.06.2023 u 14:38
3

TOP 5 RUSKIH NAJSMRTONOSNIJIH KRSTAREĆIH RAKETA: Ovo sigurno niste znali

Rusija ima visoko razvijenu raketnu industriju – kako u velikim transportnim projektilima za svemir, tako i u izgradnji udarnih raketa za svoje sisteme naoružanja. Dok ruske svemirske snage nisu napravile impresivne korake poslednjih godina i nastavljaju da se oslanjaju na starije sovjetske razvoje, krstareće rakete Ruske Federacije doživljavaju renesansu.

Rusija je uvek imala visoko konkurentnu proizvodnju efikasnih i preciznih krstarećih raketa. Danas nećemo porediti koja je krstareća raketa na svetu najbolja, ali ćemo predstaviti pet najsmrtonosnijih krstarećih raketa u Rusiji.

Kategorizacija će se zasnivati na različitim pokazateljima, ali će uzeti u obzir domet rakete, njeno iskustvo na terenu, veličinu, bojevu glavu, preciznost, udarnu moć itd..

  1. P-700 Granit

Ova ruska krstareća raketa je bila u službi ruske mornarice i predstavlja vrstu protivbrodske rakete. Naziv rakete u NATO-u je SS-N-19 Shipwreck i lansira se sa podmornice. Teška 7.000 kg, dugog je dometa, a proizvedena između 1985. i 1992. Takođe može da nosi i nuklearnu bojevu glavu.

Eksplozivna snaga projektila je jednaka 500 kt TNT-a. U zavisnosti od visine, raketa može da leti brzinom od 1,6 ili 2,5 maha, pokreće je turbo motor, a njen radni domet je blizu 630 km. Raketa je u službi u ruskim podmornicama klase Oskar, Kirov i Kuznjecov.

Više nije u upotrebi u ruskoj mornarici, ali je pronađena više nego dostojna zamena – raketa Cirkon. Nažalost, nikada nije izvezena i eksploatisali su je samo Rusi.

  1. H-55

H-55 (RKV-500) je ruska krstareća raketa, koja je još uvek u upotrebi u ruskoj mornarici i predstavlja podzvučnu vazdušno lansiranu, krstareću raketu. NATO naziv rakete je AS-15 „Kent“. Bombarderi su lansirali H-55, a od skoro je poznata i njena upotreba sa bombardera Tu-160.

U pitanju je raketa dugog dometa i proizvodi se od 1981. godine. U zavisnosti od tipa i bojeve glave, težina rakete je može doći u dve verzije – 1.650 kg i 2.400 kg. Takođe nosi nuklearnu bojevu glavu, a njena eksplozivna snaga je jednaka 200 kt TNT-a.

Raketa razvija opseg brzine od 0,6-0,8 Maha i ima širok opseg delovanja – od 300 km do 3.500 km u zavisnosti od visine leta, brzine i nuklearne bojeve glave. Raketa ima inercijalni navigacioni sistem, radar, kao i termički i sistem aktivnog navođenja. Bombarderi koji je koriste su ruski Tu-95MS, Tu-160 i Su-34.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrđuje da su 2015. godine, tokom svakodnevnih operacija u Siriji, ruski bombarderi ispalili 34 projektila ovog tipa na položaje Islamske države.

  1. P-207 Moskit

P-270 Moskit je ruska krilata nadzvučna protivbrodska krstareća raketa, koja se, u zavisnosti od tipa, može ispaliti iz aviona ili broda. P-270 Moskit ima i verziju za lansiranje sa zemlje modifikovanim vojnim kamionima sa pneumatskim cevima.

Njena proizvodnja je počela 1983. godine i nastavlja da se eksploatiše do danas. Pored Rusije, ova raketa se nalazi u Egiptu, Indiji, Vijetnamu, Iranu i Severnoj Koreji.

Moskit takode poznat kao ss-n-22 sunburn

P-270 Moskit je teška 4.500 kg i ima radni domet do 250 km. Može da nosi 300 i 150 kilograma termonuklearnih bojevih glava, sa eksplozivnom snagom koja je ekvivalentna 120 kt TNT-a.

Razvija brzinu od 3 Maha, ima inertni navigacioni sistem i termički aktivan radar. Avioni koji lansiraju raketu su uglavnom Su-27 i Su-33.

  1. H-101

H-101/H-102 je bio tajni ruski projekat koji je široj javnosti postao poznat 1990-ih. Proizvodi je ruska kompanija “Raduga” (Taktički raketi sistemni zavod) za potrebe ruske vojske. Osnovna namena ove rakete je da zameni već povučenu H-55, koju smo klasifikovali kao četvrtu najopasniju rusku krstareću raketu.

H-101

H-101 je teška između 2.200 i 2.400 kg i ima konvencionalnu bojevu glavu težine između 400 i 450 kg. Domet rakete je 4.500 – 5.500 km i može da leti na maksimalnoj visini od 6 km. Ima integrisane elektronske sisteme za korekciju putanje, video i termalno navođenje.

Prvo mesto u našoj rang listi je raketa koja zaslužuje da bude tamo i njen plasman ne čudi. 3M-54 Kalibar je ruska krstareća raketa koja se, prema svojoj modifikaciji, može lansirati sa brodova, podmornica i lovaca. Međutim, ova raketa može da se kreće samo nadzvučnom brzinom između 2,5 i 2,9 maha.

3M-54 Kalibar je razvila i proizvela ruska kompanija “Novator” za potrebe ruske vojske. Ova raketa ima dugu autonomiju leta i može leteti na različitim visinama i brzinama, uključujući i nisko letenje kako bi izbegla otkrivanje od strane protivnika.

Ono što čini 3M-54 Kalibr posebnom je njena sposobnost da leti na vrlo maloj visini iznad površine vode, koristeći površinski efekat. To joj omogućava da se približi cilju neprimećeno i izvede precizan udar. Takođe ima mogućnost manevrisanja tokom leta kako bi izbegla protivničku protivraketnu odbranu.

Pokreće je turbo motor i ima integrisani inercijalni navigacioni sistem, aktivni termalni radar i digitalizovani korelator područja za mapiranje scene. U zavisnosti od svoje varijante, raketa ima različit operativni domet – od 50 km do 2.500 km.

Kalibar je višestepena raketa i pokreće se na čvrsto gorivo. Može da nosi bojevu glavu između 400-500 kg eksploziva ili termonuklearnu bojevu glavu. Masovno se proizvodi od 1994. godine.

H-50 – nova krstareća raketa

Razvoj krstareće rakete nove generacije H-50 (Х-50) počeo je u Rusiji 2010-ih godina. Napravljen je uglavnom za bombardere Tu-22M3, pošto je njihov odeljak za bombe premali za rakete H-101, druge sa naše liste. Radovi se izvode u konstruktorskom birou Raduga pod šifrom „proizvod 715“.

Kopnena ispitivanja rakete počela su 2016. godine, a planirano je da se masovna proizvodnja uspostavi u narednih nekoliko godina.

Raketa ima dužinu od 6 m i težinu od oko 1,5 tona. Telo rakete je blago spljošteno, a takođe ima posebne uglove. Ovo se radi da bi se poboljšale aerodinamičke performanse i nevidljivost na neprijateljskim radarima. Takođe, oblik rakete vam omogućava da maksimizirate korisnu zapreminu odeljka za bombe Tu-22M3.

„H-50“ je opremljena turboventilatorskim motorom male veličine „TRDD-50AT“. Raketa je sposobna da leti na udaljenosti od 1.500 kilometara brzinom do 950 km/h. Da bi se sprečilo presretanje od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane, raketa će leteti na malim visinama.

„H-50“ je dostupna u tri varijante: sa visokoeksplozivnom fragmentacijom, kasetnom i nuklearnom bojevom glavom. Novi proizvod je veoma sličan raketi H-59MK2: imaju isti pogon i sistem navođenja.

Pri napadu raketa koristi inercijalni i navigacioni sistem navođenja, a pri približavanju cilju uključuje se elektronsko-optički korelacioni sistem. Odstupanje bojeve glave od cilja ne bi trebalo da prelazi 5 m.

Na Tu-22M3 se može postaviti 8 primeraka H-50: 6 na lanser kupole i dva ispod krila. Takođe, raketa može biti instalirana i na porodice aviona Tu-95 i Tu-160. Prvi može da nosi 14 jedinica, drugi – 12.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “TOP 5 RUSKIH NAJSMRTONOSNIJIH KRSTAREĆIH RAKETA: Ovo sigurno niste znali”

  1. Samo nema nigde nikakve statistike od koliko lansiranih projektila koliko je uopßte krenulo koliko se usput zagubilo koliko je neutralisano koliko je promašio cilj pa sravnio školu , bolnicu . Još kad počnu da prete sa muzejkim primercima balistički projektila pre će da sravne nekoliko ruskih gradova nego ista da pogode .

    0
    12
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter