Izvor: HappyBSC
17.05.2022 u 16:12
0

Kako su Rusi i Čečeni od protivnika postali saveznici, šta je dovelo do tog zaokreta i ko je Ramzan Kadirov pogledajte u emisiji „POSLE RUČKA“ na kanalu TV HAPPY

U emisiji „POSLE RUČKA“ na kanalu TV HAPPY pokušali smo da damo odgovore na pitanja: Ima li najmoćniji čovek Rusije oko sebe ljude kojima veruje i koje sluša? Pored Putina još samo jedan čovek je u Rusiji iznad zakona – Čečenski lider Ramzan Kadirov? Ko je Ramzan Kadirov, čovek kojeg se čak i u Moskvi plaše? Zašto ga zovu Putinov „ljuti pas“? Zna li svet ulogu Ramzana Kadirova?

U ovome pomogli su nam naši gosti: Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, izdavačica Vesna Pešić i novinar Džon Bosnić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vesna Pešić je komentarisala je situaciju u Čečeniji, gde srećemo veliki broj dobrovoljaca za rat u Ukrijaini i koja pruža značajnu podršku Vladimiru Putinu, uprokos tome što su do nedavno separatistički i teroristički pokreti doveli zemlju do dva rata.

„Ja se toplo nadam da će Ukrajina konačno spoznati sve u šta se uplela. Donekle se slažem da je Čečenija jedan fenomen, ali u smislu da je najaktivnija na pozornici država koje podržavaju Rusiju. Oni su ušli u sastav Ruske Federacije, međutim ne bih bila tako isključiva jer imamo Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan… Bila sam živi svedok da su mnoge od tih zemalja Centralne Azije koje su svojevremeno ulazile u sastav SSSR-a, zapravo vrlo raspoložene prema onome što se sada dešava u zauzimanju strane, a to je ruska strana priče. Što se Čečenije tiče, prošli su kroz dva rata, veoma loše iskustvo, iskustvo ekstremnog islamizma i vehabizma, prošli su kroz pročišćenje i tu je zaista veliku ulogu odigrao Ramzan Kadirov, koji je uspeo snagom svoje moći i jedne neverovatne strategije uspe da obuzda neverovatni terorizam koji je vladao u Čečeniji i ljude koji su bili u ekstremnom vehabizmu, ekstremnom islamu, okupi, smiri i da zapravo oni zapravo predstavljaju udarnu pesnicu onih koji se protiv terorizma bore“, smatra Vesna Pešić.

ZAPADNA ENERGETSKA POLITIKA JE EKONOMSKO SAMOUBISTVO: Putin jasno stavio do znanja da politika SAD-a dovodi do inflacije (VIDEO)

Ona je izjavila da nije retko da borci za određenu ideju vremenom spoznaju istinu i dožive zaokret u svojim uverenjima.

„Prosto takve stvari se dešavaju, ljudi često imaju iskustva da ulaze u borbu za neku ideju, a na kraju se to pretvori u spoznaju koja je potpuno drugačija. Ta borba koja je počela u mlađem periodu života se pretvori u neku potpunu suprotnost, jer on onda zaista spozna koje su posledice takve strasne i ogorčene borbe protiv Putina, i ove druge možda, gde je on mogao da sagleda istinu i pravdu i da sagleda pogubnu vehabističku doktrinu koja je ljude odvela , neću da kažem na pogrešan put, ali jedan broj njih u smrt, a koja nema veze sa pravim islamom, koji je jedna religija potpuno suprotna“, dodala je ona.

Izdavačica je naglasila da ovakva medijska histerija nije viđena u poslednjih 20 do 30 godina kada smo i mi sami njoj bili izloženi.

„Zalaženje u ekstreme vodi ljude u ekstremne situacije i to jeste bio slučaj sa Ramzanom Kadirovim koji je izrastao u vođu svog naroda i on je pravi naslednik svoga oca koji je položio svoj život na oltar otadžbine jer je bio na toj svetloj strani današnjih dešavanja. Od kako traju ove velike pometnje, poslednjih 20, 30 godina, koje će rezultirati novim svetskim poretkom. Kako bismo sagledali ovu situaciju u Ukrajini i čitav odijum Zapada koji se prema Rusiji i njenim saveznicima pruža, moramo da imamo širu sliku realnosti, a ne možemo samo iz malih delića  da donosimo zaključke. Ova jedna histerija prosto koja se odvija na sceni medijskoj zapadnoj i globalnoj nije nikada do sada viđena. Ovo je vrhunac, ako izuzmemo histerije koje smo mi ovde imali. Ta ludila su potpuno prevaziđena i normalnom umu su negde ne spojivi“, ssmatra izdavačica.

Dragan Petrović izneo je zanimljive grografske podatke o Čečeniji i Rusiji.

„Srbija sa KiM ima 88.000 km2 a Kosovo i Metohija ima oko 10.500 km2 ,Vojvodina 21.000 km2, centralna Srbija 56.000km2 približno koliko i Hrvatska. Sa druge strane, Rusija ima 17,1 milion km2 što će sigurno biti uvećano sad posle ovog rata. Čečenija ima oko 13.000 , što je približno kao Crna Gora. To je 1500. deo Rusije. Matematika je važna komponenta u razumevanju svake situacije. SFRJ je bila veća od Velike Britanije naprimer. Sada kad se vratimo na Čečeniju, postoji ravničarska Čečenija, njen severni deo, Rusija je ravna, evroazija je ravna od Bretanje do Jeniseja, sve je ravno. Čak i gde je Ural tu su niža planina i pobrđa i u kontinuitetu. Na jugu Čečenije nalaze se obronci čečenije Kavkaza.  Čečenija je mali deo Rusije gde postoje potencijalne separatističke organizacije. Rusija je vrlo ozbiljna i moćna sila“, rekao je Petrović.

 Novinar Džon Bosnić izjavio je da je na medijskoj sceni zapada satanizacija Čečena i njihovog vođe Ramzana Kadirova samo zato što podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Srećemo jednu satanizaciju, to je porpaganda Zapada, jer su Čečeni i Kadirov na strani Rusije, ništa drugo. Da li su neki na zapadu reagovali ovako kada pričaju o Saudijskoj Arabiji. Oni imaju ekstremne islamske zakone, seku ruke, seku glave, ubijaju novinare i seku ih na delova, a Amerikanci i dalje grle Arape. Ovo što su one rekli nema nikakve ni moralne ni pravne osnove, samo služi za sprečavanje podrške Rusiji . To su ga oni predstavili na najnegativniji način. To se pakuje u jednu prezentaciju sa ciljem da se koriste negativne stvari o Kadirovu da bi se dodatno demonizovao Putin, koji je zapravo Đavo. Ako neko u Srbiji u to veruje, voleo bih lično da vidim kako je stigao do toga da ne zna ništa o propagandi, o političkom sistemu, o lažnim mainstrim medijima. Ni jedna pozitivna reč o Putinu i Kadirovu nema u američkim medijima. Ne možete takvu debatu imati. Čovek koji bi rekao nešto pozitivno na račun Putina, neće stići do televizije nigde u Americi danas, iako je predstavlja 1 od 30 Amerikanaca. To nije poštena borba, To je ratna propaganda i lažna demonizacija“, rekao je Bosnić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter