Izvor: Tanjug
27.04.2023 u 17:04
0

ZIJADE PONOVO DOKAZUJE DOMINACIJU: „Obaveze u nedavnim sporazumima moraju biti praćene hrabrim vođstvom“

Zijade je istakla da su posvećenost pregovorima za normalizaciju odnosa pokazale obe strane, ali da i pored toga postoje neposredni koraci koji se mogu preduzeti kako bi se pokazala dobra volja na terenu.

Šefica UMNIK-a Karolin Zijade izjavila je danas da je potrebno da se lideri obe strane usredsrediti se na primene deklaracija koje su potvrđene na sastancima 27. februara u Briselu i 19. marta u Ohridu, kako bi se obezbedio pun potencijal razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„OVO JE KLJUČNO ZA PRAVDU I ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA“: Karolina Zijade osudila napad na Milana Jovanovića!

Ona je, govoreći pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) rekla da će se situacija na KiM pogoršati ukoliko obe strane ne pokažu posvećenost svim mehanizmima koji su dogovoreni zarad normalizacije odnosa.

„Postizanje napretka zahteva da se izgradi ponovo samopouzdanje među onima koji su počeli da pokazuju sumnju u ove odnose. Vođe treba da preduzmu odgovorne korake kako bi smanjili verovatnoću za dalje sukobe vezane za probleme koji su degradirali javno poverenje u proteklim mesecima i to obuhvata pitanja koja su dovela do povlačenja kosovskih Srba iz kosovskih institucija u novembru i one koje nastavljaju da polarizuju javno mnjenje tokom lokalnih izbora sprovedenih prošle nedelje“, rekla je Zijade.

Istakla je da je jasna i kontinuirana komunikacija sa javnošću potrebna u vezi sa pitanjima koje utiču na njihove živote i ljudska prava.

„To su pitanja kao što je eksproprijacija imovine kao i mogućnost da se računa nepristrasne pravosudne institucije. Potrebno je uverenje kako bi se zamenilo osećanje nepoverenja i neizvesnosti , poverenjem s obe strane reke Ibar“, rekla je Zijade

Dodala je da je potrebno izbeći nasilnu retoriku i zameniti je konkretnim rešenjima koje će ulivati poverenje i optimizam.

„Vanredni izbori 23. aprila su bili mirni, ali istovremeno pitanje predstavljanja se mora razmatrati kao deo šireg političkog procesa. Izabrane vođe policijskih snaga i sve građanske službe treba da održavaju i ispunjavaju interes lokalnih“, rekla je Zijade.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter