Izvor: Alo.rs
11.11.2023 u 10:09
0

KREĆE MONSTRUOZNI KOLAPS ZBOG UKRAJINE: Diplomata EU otkrio parališuću informaciju

Nemačka i neke druge zemlje Evropske unije (EU) protive se pružanju vojne pomoći Ukrajini u iznosu do 20 milijardi evra.

PUTIN IZNENADA POSETIO RATNI ŠTAB: Ruski predsednik USRED NOĆI održao kratak sastanak sa vojnim vrhom (VIDEO)

– Plan EU da dodeli Ukrajini do 20 milijardi evra vojne pomoći nailazi na otpor zemalja članica Unije i mogao bi pretrpeti izmene – prenosi agencija Rojters.

Prema rečima neimenovanog diplomate, među zemljama koje se protive takvim troškovima za vojnu pomoć Ukrajini je i Nemačka.

– U ovoj fazi neću reći da je plan mrtav. Ali, naravno, uvek se može poboljšati. Nemačka je imala mnogo pitanja, i to s pravom. Radi se o mnogo novca – rekao je izvor Rojtersa.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj u julu je predložio da se Ukrajini u naredne četiri godine izdvaja pet milijardi evra godišnje iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu pomoć.

Vanbudžetski Evropski fond za mir formirala je EU u martu 2021. kako bi poboljšala sposobnost za sprečavanje sukoba i jačanje međunarodne bezbednosti. Fond je procenjen na oko 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. godine.

Članice EU su prošle godine odlučile da iz tog fonda isplaćuju kompenzaciju evropskim zemljama koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini. To je dovelo do iscrpljivanja fonda pre roka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter