Izvor: Tanjug
06.10.2020 u 03:30
0

KURDI SAOPŠTILI: Puštamo žene i decu pripadnika terorističke Islamske države!

Vlast na severoistoku Sirije koju predvode Kurdi omogućiće sirijskim državljanima da napuste kamp u kojem se nalaze desetine hiljada žena i dece, od kojih su mnogi povezani sa grupom Islamska država, izjavio je kurdski zvaničnik.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

Vučić potvrdio da je Ana Brnabić NOVI MANDATAR i najavio DVA NOVA MINISTARSTVA!

DA LI TI JE BILO ŽAO MILOŠEVIĆA KADA SI GA HAPSIO? Jovanović: Evo čega me je bilo žao!

DVADESET GODINA KASNIJE: Peti oktobar je dan NACIONALNE KATASTROFE!

DRAMA NA ROLAN GAROSU! PONOVO POGODIO SUDIJU, PA IZBACIO HAČANOVA: Đoković bez izgubljenog seta u četvrtfinalu

Većina pritvorenih u kampu al-Hol su sirijske i iračke žene i deca. U prostranom i prenaseljenom kampu živi oko 65.000 ljudi što predstavlja teret Sirijskim demokratskim snagama i kurdskoj policiji, koju vode Kurdi, a koje su zadužene za bezbednost u objektu.

Stope kriminala bile su visoke u kampu, a neke od žena su pokušale da pobegnu, prenosi AP.

– Biće doneta odluka da kamp potpuno isprazni od Sirijaca – rekla je Ilham Ahmed, predsednica izvršnog komiteta Sirijskog demokratskog veća, tela samouprave na severoistoku Sirije, ali nije precizirala kada će ta odluka biti doneta.

PROČITAJTE JOŠ…

GLASANJE I IZ SVEMIRA: Američka astronautkinja će iskoristiti svoje pravo glasa sa 300 km udaljenosti od Zemlje

GENERAL SE KRIO: Simke došao na Ljupkin nastup!

ŠTA MU JE SVE PROŠLO KROZ GLAVU: Novak otkrio kakvu je dramu preživeo na terenu! (VIDEO)

ID je kontrolisala velike delove Iraka i Sirije od sredine 2014. godine i tokom tog perioda hiljade muškaraca i žena dovelo je svoju decu i naselilo se u samoproglašenom kalifatu.

Ekstremisti su izgubili poslednji komadić zemlje koji su kontrolisali prošle godine kada su borci predvođeni Kurdima zauzeli istočno sirijsko selo Baguz.

Ahmed je rekla da oni koji ostanu u logoru neće biti odgovornost samouprave. Rekla je da administracija troši mnogo novca da obezbedi hranu i vodu stanovnicima kampa.

– Kamp je težak teret za samoupravu – rekla je Ahmed.

Kurdske vlasti pozivaju matične države žena i dece da vrate svoje državljane, ali većina njih je to odbila. Te zemlje su takođe odbile da prime nazad na hiljade ekstremista ID koji su držani u zatvorima koje je vodio SDF.

Šef UN-a za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov rekao je u julu da Kancelarija za borbu protiv terorizma na čijem je čelu, vrlo snažno pokreće to pitanje sa zemljama čiji su državljani u pritvoru. Samo mali broj repatrira svoje građane, uključujući zemlje Centralne Azije, Sjedinjene Države i Rusiju, kaže Voronkov.

On je rekao da „žrtve terorizma“ koje nisu razumele šta rade kada su muškarce iz svojih porodica pratile u Siriju i Irak. Ali je dodao da „među zatočenim ljudima u kampovima ima puno radikalizovanih žena“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter