Izvor: radio slobodna evropa
21.02.2024 u 08:48
1

LAVROV ZAHVALAN BRAZILU ZA PODRŠKU, AMERIKA BESNO KRITIKUJE: Podrška i razumevanje po pitanju Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak, 17. aprila, tokom posete Brazilu da Moskva želi da se sukob u Ukrajini okonča što je pre moguće.

Na konferenciji za novinare sa brazilskim kolegom Maurom Vijeirom, Lavrov je zahvalio Brazilu na „razumevanju mastale situacije u Ukrajini“.

„Zahvalni smo našim brazilskim prijateljima na njihovom jasnom razumevanju nastanka situacije (u Ukrajini). Zahvalni smo na njihovoj želji da doprinesu pronalaženju načina za rešavanje ove situacije“, rekao je Lavrov posle sastanka sa brazilskim kolegom Maurom Vijeirom u Braziliji.

„Zainteresovani smo da što pre rešimo konflikt“, rekao je Lavrov.

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira rekao je da su pored bilateralnih tema razgovarali o nedavnim dešavanjima u Ukrajini.

 

TAKER KARLSON U STRAHU ZA SVOJ ŽIVOT: Nakon intervjua ga PRATILI, ŠPIJUNIRALI…

 

Vijera je rekao novinarima nakon sastanka da je ponovio nameru Brazila da formira grupu zemalja za pregovore o miru u Ukrajini, potvrđujući stavove Brazila za prekid vatre i protiv jednostranih sankcija.

Lavrov je stigao u ponedeljak u glavni grad Brazila, u kojem se prvo sastao sa brazilskim kolegom po funkciji Maurom Vijeirom, a tokom dana se očekuje da će se njih dvojica sastati sa predsednikom države Luisom Inasiom da Silvom, čiji diplomatski pristup rešavanju rata u Ukrajini iritira i Kijev i zemlje Zapada, ocenjuje agencija Frans pres (AFP).

Lavrovljev sastanak sa Vijeirom dogovoren je u martu u Nju Delhiju, na bilateralnom sastanku u okviru samita Grupe 20 vodećih ekonomija.

Protivljenje Vašingtona

Bela kuća je u ponedeljak oštro kritikovala Brazil nakon što je predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao na putu u Kinu da Sjedinjene Države podstiču rat u Ukrajini.

„U ovom slučaju, Brazil papagajski ponavlja rusku i kinesku propagandu, a da se uopšte ne osvrće na činjenice“, rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Lula odbija da njegova zemlja naoružava Ukrajinu i predlaže da grupa zemalja, uključujući Brazil i Kinu, posreduje oko postizanja mira u toj zemlji.

Predsednik Brazila je u nedelju u Abu Dabiju rekao novinarima da su dve zemlje – dakle i Rusija i Ukrajina – odlučile da idu u rat, a dan ranije je rekao u Pekingu da SAD moraju prestati da „stimulišu“ kontinuirane borbe u Ukrajini i početi razgovor o miru.

Početkom ovog meseca, Lula je predložio da Ukrajina formalno preda Krim Rusiji kako bi se okončao rat, što je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko odbio.

„Da li bi vi ponudili nekome deo Brazila veličine Krima samo da bi se došlo do mira“, bila je reakcija bivšeg premijera Belgije Gija Verhofštata na Tviteru.

Lula ne dozvoljava da Brazil šalje čak ni municiju Ukrajini, ni na molbu nemačkog kancelara Olafa Šolca, jer smatra da bi to značilo da Brazil ulazi u rat.

Stav brazilskog predsednika ceni se u Moskvi, a kritičari smatraju da Brazil zapravo nastoji da svojim stavom ne otuđi Rusiju, jer je ona ključni snabdevač đubrivom brazilskih plantažera soje, a soja se uglavnom izvozi u Kinu.

Kina i Rusija su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a Brazil već decenijama želi da stekne taj status.

Posle posete Brazilu, Lavrov ide u Venecuelu, na Kubu i u Nikaragvu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “LAVROV ZAHVALAN BRAZILU ZA PODRŠKU, AMERIKA BESNO KRITIKUJE: Podrška i razumevanje po pitanju Ukrajine”

  1. Ministar spoljnih poslova Ukraine Nikolenko je tvrdoglav kao magarac. Vi Ukrainci nikada vise necete doci do Krima ali ce Rusi uskoro doci do Kijeva.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter