Izvor: Novosti
16.12.2022 u 11:02
0

LIDERI EU DONELI ODLUKU: Pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra, a Rusiji nove sankcije

Lideri Evropske unije završili su poslednji samit u 2022. godini dogovorom o obezbeđivanju pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi evra sledeće godine i uvođenju novih sankcija Rusiji, a takođe je doneta odluka o minimalnom porezu na dobit multikompanija od 15 posto, prenosi Rojters.

Odluke su usvojene nakon što je Poljska u poslednjem trenutku povukla prigovor da se u isti paket povezuje pitanje pomoći EU-a Ukrajini s pitanjem minimalne stope korporativnih poreza, nakon što se zadovoljila nešto drukčijom formulacijom u tekstu zaključaka samita EU-a.

Globalni minimalni porez na dobit od 15 posto dogovorilo je 140 zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako bi se sprečilo da velike međunarodne kompanije prebacuju dobit širom sveta kako bi smanjile svoje poreske obaveze.

„SANKCIJE UVEDENE RUSIJI NANELE VIŠE ŠTETE EVROPSKOJ UNIJI“ Izjava mađarskog šefa diplomatije Sijarta

Američkia ministarka finansija Dženet Jelen je u pisanoj izjavi pozdravila globalni sporazum o minimalnom porezu.

– Ovaj istorijski sporazum pomaže u izjednačavanju uslova za poslovanje u SAD i istovremeno štiti američke radnike – rekla je Jelen, navodi Rojters.

Vlade Evropske unije složile su se i o devetom paketu sankcija Rusiji zbog napada Moskve na Ukrajinu, saopštile su diplomate EU.

Paket će biti formalizovan kroz ono što EU naziva „pisanom procedurom“ do sutra u podne, preneo je Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Naša zajednička odlučnost da podržimo Ukrajinu politički, finansijski, vojno i u humanitarnoj oblasti sve dok to bude neophodno ostaje neprekinuta – rekao je Šolc posle razgovora 27  lidera članica EU u Briselu.

EU se takođe sprema da ograniči cene prirodnog gasa i pruži podršku svojoj industriji, a lideri su svojim ministrima dali zadatak da taj posao završe u ponedeljak.

Siromašnije članice EU žele koordinisan odgovor i upozorile su bogatije zemlje poput Nemačke da ne donose mere podrške za svoje industrije bez pokazivanja solidarnosti sa ostatkom bloka. 

Samit je takođe odobrio Bosni i Hercegovini formalni status kandidata za članstvo u EU, a lideri su se dogovorili da se ponovo sastanu u februaru kako bi razgovarali o povećanju migracija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter