Izvor: Kurir
26.05.2024 u 19:51
0

MAKRON: „Francusko-nemački odnosi su ključni i važni za Evropu“!

Emanuel Makron započeo je državnu posetu nemačkom predsedniku toplim rečima za svoje domaćine.

„Francusko-nemački odnosi su ključni i važni za Evropu“, rekao je Makron na početku svoje trodnevne državne posete Nemačkoj u nedelju.

Odbacio je sugestiju da su odnosi dveju država, koji se često opisuju kao motor Evrope, počeli da slabe.

Nakon sletanja u Berlin, Makron je odmah otputovao u vladinu četvrt kako bi se sastao s predsednikom Frankom-Valterom Štajnnmajerom i prisustvovao festivalu na temu demokratije.

Štajnmajer je pozdravio Makrona i njegovu posetu nazvao „dokazom dubine francusko-nemačkog prijateljstva“.

„TATA NIJE ČOVEK KOJI BI NAPUSTIO PORODICU“! Uznemirujuća scena

Rekao je da uprkos tome što se ponekad razlikuju u pojedinačnim političkim tačkama, Berlin i Pariz uvek „na kraju postignu dogovor“.

„Ako su Nemačka i Francuska složne, onda se u Evropi još mnogo toga može postići“, rekao je, saopštila je nemačka agencija dpa.

Makron je istakao i važnost evropskih izbora u junu te nazvao Evropsku uniju braniteljem demokratije i zajedničkih vrednosti.

Evropski izbori, za manje od dve nedelje, i potvrda važnosti francusko-nemačkog odnosa u kretanju EU napred biće u središtu putovanja koje će ga odvesti u različite delove zemlje.

“Mislim da proživljavamo egzistencijalni trenutak u našoj Evropi jer stvarno verujem da naša Evropa može da umre”, rekao je Emanuel Makron, preneo je francuski AFP.

„Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokratijama (…) koji takođe hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu“, istakao je.

“Šta bi bila ova Evropa da su njome vladali nacionalisti poslednjih godina?”, upitao je Makron i odgovorio kako “ne bismo imali vakcine (…), evropski plan oporavka, kapaciteta za odgovor na migracijske izazove u Evropi, ne bismo imali Evropski zeleni dogovor i kapacitet za upravljanje dekarbonizacijom”.

“Napustili bismo Ukrajinu da podržimo Rusiju, koju podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama, i stoga priča ne bi bila ista”, utvrdio je francuski lider.

“Zbog svih ovih razloga, važno je glasati za Evropljane”, zaključio je Emanuel Makron, pozvavši na „borbu“ za demokratiju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter