Izvor: Kurir
26.05.2024 u 21:26
0

NAŽALOST VEĆ IMA 16 MRTVIH: Stravičan napad na supermarket usledio je nakon samita u Italiji!

Raste broj mrtvih u ruskom napadu na supermarket u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu u istoimenoj regiji, gde su ruske snage ranije ovog meseca pokrenule sada delimično obuzdanu ofanzivu u kojoj su zabeležili značajan napredak.

Crna brojka za sada se zaustavila na 16 smrtno stradalih, uključujući i 12-godišnju devojčicu.

„Nažalost već ima 16 mrtvih. Podaci se ažuriraju“, rekao je Oleg Sinjehubov, načelnik vojne uprave Harkovske oblasti, kako prenosi „Ukrajinska Pravda“.

Policija je izvestila da će rezultati DNK analize bili ključni za identifikaciju osam građana. Kako izveštava BBC, povređeno je više od 43 osobe, a ruske snage napad na taj severni grad izvele su zastrašujućim kliznim bombama, kako su izavili zvaničnici.

Nakon eksplozije buknuo je veliki požar u supermarketu „Epicentr K“ na severnoj periferiji grada, u kome su se prodavale kućne potrepštine.

Na snimku unutrašnjosti supermarketa s nadzorne kamere, koju je na mreži „X“ objavio savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, mogu se videti prodavci i kupci u svojim uobičajenim aktivnostima kada odjednom nastaje kataklizma, te se snimak prekida.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u supermarketu u trenutku napada bilo možda i 200 osoba.

„To može samo ludak“

„Ovaj udar na Harkov je još jedna manifestacija ruskog ludila… Samo su ludaci poput Putina sposobni da ubijaju i terorišu ljude na ovakav način“, rekao je Zelenski.

U drugom napadu u središtu Harkova kasnije u subotu povređeno je najmanje osam ljudi.

 

Snage Kremlja koriste priliku da pojačaju svoju prednost dok Ukrajina čeka da na ratište stignu nove količine zapadnog oružja, nakon što je zastupnički dom američkog Kongresa posle meseci blokade odobrio paket od 50 milijardi dolara pomoći.

Klizne bombe korišćene u napadu na supermarket oružje je na koje ukrajinske snage za sada nemaju odgovor. Radi se o „glupim“ bombama do 150 kilograma bez pogona iz sovjetske ere, kojih Rusi, prema nekim izveštajima, u skladištima imaju na stotine hiljada. Nadograđene su krilcima za produženje dometa i sastavom satelitske navigacije za navođenje, a ispuštaju se iz aviona. Radi se o jeftinom, a zastrašujuće ubojitom oružju.

Ukrajinski predsednik rekao je da je samo u martu na ukrajinsko tle bačeno oko 3.000 takvih bombi, a bile su ključne u uništavanju ukrajinskih snaga na tlu tokom bitke za Avdejevku.

Ovi napadi opet ponovo su aktuelizovali jedan od najvećih ukrajinskih problema kada je odbrana od Rusije u pitanju, a to je manjak adekvatnih oružja i projektila protivvazdušne odbrane. Zelenski je po ko zna koji put ponovio da se Ukrajina mora braniti i da su joj potrebni sistemi protivvazdušne odbrane zapadnih saveznika.

Stravičan napad na supermarket usledio je nakon samita u Italiji, gde su ministri finansija G7 podržali ideju korišćenja dobiti od zamrznute ruske imovine za finansiranje ratnih napora Ukrajine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da postoji široka potpora za tu ideju. Prema američkom predlogu, G7 i njegovi saveznici koristili bi zamrznutu rusku imovinu u zapadnim bankama kao kolateral za zajam od 50 milijardi dolara Kijevu. O predlogu će se nastaviti raspravljati tokom juna.

Rusija je, međutim, zapretila odmazdom ukoliko to bude sprovedeno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter