Izvor: Kurir
26.05.2024 u 21:37
0

PUTIN JE PUN SAMOPOUZDANJA! Ovo je čekao još od početka rata

Kritike iz Rusije na račun predsednika Vladimira Putina mogle su se čuti od početka invazije na Ukrajinu.

Prigovarali su mu što nisu uspeli da zauzmu Kijev, negodovali i tražili od Putina da učini velike kadrovske promene nakon neuspeha oko Harkova. Naveliko se pisalo o ruskim vojnicima koji su odlazili u rat bez odgovarajuće opreme i bez zaliha hrane, pa gubili živote služeći pod komandom surovih zapovednika.

Temperatura se zagrejala do usijanja nakon što je vođa plaćenika Jevgenij Prigožin poveo svoje ljude prema Moskvi, žaleći se na „duboku trulež i nesposobnost na vrhu ruskih snaga“.

Ali svaki put je ruski predsednik izbegavao da povuče velike javne poteze koji bi mogli da se smatraju kao potvrda kritike. Sitne igrače, zapovednike na terenu je često menjao, ali ministar odbrane i vrhovni generali preživeli su više od dve godine.

Ali sada, kada mu situacija na bojnom polju ide sve više u korist, a najopasniji protivnik Jevgenij Prigožin mrtav, Putin je odlučio da deluje. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu smenjen je nakon više od decenije, a kako navode Rusi, krenula su i „hapšenja radi korupcije među najvišim zvaničnicima ministarstva odbrane.“

Šta znače ti potezi Kremlja?

Prema mišljenju Njujork Tajmsa, potvrdili su poznatu Putinovu karakteristiku: ruski predsednik izbegava da vuče drastične, brze promene u žaru krize i umesto toga deluje u manje izazovno vreme, i to prema ličnom tempu.

„Moramo shvatiti da je Putin tvrdoglava i nije baš fleksibilna osoba“ rekao je Abas Galjamov, bivši pisac Putinovih govora, koji danas živi van Rusije.

„Putin veruje da ako povlačite velike poteze čim se dogodi neka vanredna situacija pokazujete slabost“ dodao je.

Putin je pun samopouzdanja

Vojni analitičari se slažu da poslednji Putinovi potezi dokazuju kako je pun samopouzdanja.

„Najviši zvaničnici u Kremlju su optimistični. Verovatno ocenjuju da je aktuelna situacija unutar vojske dovoljno stabilna da bi kaznili neke ljude u vojnom vođstvu radi prethodnih neuspeha“ rekao je Majkl Kofman, stručnjak za rusku vojsku.

Čini se da se i kako Putin kreće u obraćun protiv istih onih ljudi koje je ne tako davno napadao Prigožin. Na primer, Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je klovn. Podsćanja radi, šef grupe Vagner i, kako se verovalo,. drugi najmoćniji čovek Rusije, poginuo je u avionskoj nesreći dok je leteo iz Sankt-Peterburga za Moskvu u avgustu 2023. Kremlj je porekao svoju umešanost.

Prvi nagovještaji nadolazećih promena dogodili su se prošlog meseca kada su Timura Ivanova, štićenika generala Šogua i zamenika ministra odbrane zaduženog za vojne građevinske projekte, vlasti optužile za uzimanje mita.

Prethodno je privukao pažnju Antikorupcijske fondacije Alekseja A. Navaljnog zbog raskošnog načina života svog i supruge, koja je navodno na račun države unajmljivala jahte na Francuskoj rivijeri. Ivanov se izjasnio nevinim.

Nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj novi predsednički mandat, Kremlj je objavio da je smenio Šoguja i umesto njega na mesto ministra odbrane postavio Andreja Belousova, jednog od svojih dugogodišnjih ekonomskih savetnika. Šojgu je premešten da vodi Rusko veće bezbednosti, gde bi i dalje imao pristup predsedniku, ali bi ne imao jednake kontrole nad novcem.

Belousov nema vojnog iskustva, ali uz njegovo ime ne vežu se nikakvi korupcijski skandali.

Kreće čistka

Hapšenja u Ministarstvu odbrane ubrzala su se ovog meseca, pa su tako još četvorica visokih generala i zvaničnika odbrane uhapšeni pod optužbama za korupciju.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, negirao je u četvrtak da su hapšenja bila deo veće operacije, ali je simptomatično da su hapšenja najviših zvaničnika Ministarstva odbrane došla u vreme obećanja većih finansijskih i socijalnih beneficija za redovne vojnike, što je očigledan pokušaj da se poboljša moral i omekšaju populistički kritičari, piše Njujork Tajms.

Belousov je, s druge strane, odmah nakon imenovanja za ministra odbrane najavio planove za smanjenje birokratije i poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti i drugim socijalnim uslugama za ratne veterane. A u četvrtak su predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin i ministar finansija Siluanov izrazili podršku oslobađanju boraca u Ukrajini od mogućeg povećanja poreza na dohodak, koje se sprema za ruske državljane.

Ali pored slanja antikorupcijske poruke, činilo se da su neka od hapšenja imala za cilj poravnanje starih političkih računa.

Nakon što je prošle godine general-major Ivan Popov, vrhovni ruski komandant koji je predvodio snage koje su držale ukrajinsku kontraofanzivu, ukorio vojno rukovodstvo i video se proširio internetom, on je smenjen sa funkcije. Ove nedelje je, međutim, uhapšen pod optužbom za finansijsku prevaru, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter