Izvor: Alo.rs
23.01.2024 u 07:36
0

NAPETOST U EVROPSKOJ UNIJI SVE VEĆA: Mađarska odbrusila ovoj NATO članici

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Mađarska suverena zemlja, „bez obzira da li se to dopada poljskom premijeru Donaldu Tusku ili ne“.

Komentarišući nedavne Tuskove izjave o stavu mađarske vlade o sukobu u Ukrajini, Sijarto je rekao da je tokom posete Kijevu Tusk pokazao „potpuni nedostatak poštovanja“, napadajući stav mađarske vlade.

“Tusk je optužio Mađarsku da je izdala Evropu, da je neevropska i da je ‘najmračnije mesto političkog pakla. Sada smo, naravno, videli i vidimo razvoj događaja u poslednjih nekoliko nedelja u Poljskoj i možemo da uočimo koncept demokratije poljskog premijera. Vidimo da on ni na koji način ne toleriše stavove koji se razlikuju od stavova vlade“, rekao je Sijarto, prenosi agencija MTI.

ORBAN PORUČIO: Zapad više ne može da diktira pravila!

On je podsetio da je princip da ljudi ne mogu biti sankcionisani zbog različitog mišljenja osnovna evropska vrednost.

U poruci Tusku, Sijarto je rekao da u Evropi svako ima pravo na svoje mišljenje i stav, zbog čega ne može biti sankcionisan, označen kao „neevropski“ ili zatvoren.

Takođe je poručio da se rat ne može rešiti na bojnom polju.

„Mađarska je suverena zemlja koja ima pravo da zastupa svoje mišljenje“, rekao je ministar.Insistiramo na neophodnosti mira u Ukrajini što je pre moguće, čak i ako Donald Tusk ima drugačije mišljenje i zastupa proratni stav“, zaključio je Sijarto, napominjući da će Mađarska stoga nastaviti da se zalaže za mir, hitan prekid vatre i mirovne pregovore.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter