Izvor: Afera
26.08.2023 u 16:40
0

NIJE DAO DA GA LUKAŠENKO ŠTITI, DAT MU JE ROK… OTKRIVAMO zašto je PRIGOŽIN UBIJEN! (VIDEO)

Jevgenij Prigožin okončao je život tačno na dan kada je pre dva meseca krenuo ka Moskvi i poveo pobunu koju je Vladimir Putin nazvao izdajom i zabijanjem „noža u leđa”.

Posle nekoliko grozničavih sati i uzavrelih objava na telegram kanalima i svim svetskim medijima o tome da li je Prigožin zaista poginuo ili se nalazio u svom drugom avionu, koji je još bio u vazduhu u trenutku pada ovog – njegovu smrt su potvrdili zvanični organi. On je identifikovan na mestu nesreće, kao i komandant i osnivač „Vagnera” Dmitrij Utkin. Analiza DNK uzoraka će biti obavljena po službenoj dužnosti.

Postoji nekoliko verzija o tome šta se dogodilo s njegovim privatnim avionom. Zvanični ruski mediji su veoma uzdržani i šturo iznose zvanične podatke, ali se zato u zapadnim medijima i na društvenim mrežama raspravlja o tri moguća scenarija. Prvi, koji se za sada čini najverovatnijim, glasi da je njegov avion eksplodirao u vazduhu jer su očevici čuli dve eksplozije pre nego što je počeo da pada ili je pogođen raketom. Zapadni mediji tvrde da je avion oboren po Putinovom naređenju jer Kremlj ne prašta izdaju.

„RUSIJA ĆE IH SVE UNIŠTITI, NEPOBEDIVA JE“: ORBAN još jedom PLJUNUO u LICE ZAPADU! (VIDEO)

Druga mogućnost je da je avion oboren na inicijativu Prigožinovih neprijatelja, a njih je sam vođa „Vagnera” mesecima prozivao: to su ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov. Treba podsetiti da je samo dan uoči pada ovog aviona smenjen general Sergej Surovikin, koji je dva meseca bio van javnosti. Na čelo Vazdušno-kosmičkih snaga imenovan je Viktor Afzalov, general koji je već komandovao ovim rodom vojske dok je Surovikin bio komandant Ujedinjenih snaga u zoni specijalne operacije.

To je značilo da je konačno povučen potez koji je jasno pokazao kako Kremlj gleda na sve koji su mogli biti umešani u pobunu, a general Surovikin je, navodno, bio blizak „Vagneru”. U ovom periodu je smenjeno još nekoliko generala. Na kraju, ovom smenom su se potvrdile sumnje onih koji su smatrali da je bilo elemenata prinude u video-obraćanju „generala Armagedona”, odmah po izbijanju pobune, u kome je pozvao vagnerovce da odstupe. On je dva meseca bio ili u kućnom pritvoru ili „na odmoru” dok se situacija nije slegla.

Treća teorija je da su avion oborile strane specijalne službe. Zapadni mediji favorizuju prvi scenario i podsećaju na brojne smrti ruskih biznismena koji su upravljali državnim preduzećima i distancirali se od „specijalne vojne operacije”.


Davanje vremena da se situacija „slegne” i pretnje polako eliminišu primenjen je na sveukupnu situaciju: Putin je primio komandante „Vagnera” u Kremlju, pomalo se i šaleći s njima da su, eto, uspeli da stignu do Crvenog trga. Ponudio im je tri mogućnosti: da potpišu izjave lojalnosti Ministarstvu odbrane, da odu u Belorusiju ili se „skinu” iz vojske. Prigožinu, koji se nije pokajao, ostavio je deo poslova (dok je većina javno likvidirana po kratkom postupku), on se slobodno kretao između Belorusije, Sankt Peterburga i Moskve, a bio je i u Africi kako bi nastavio angažman „Vagnera”. Objavio je čak fotografiju s jednim službenikom u vreme održavanja rusko-afričkog samita.

Kada su se strasti slegle, a mora se priznati da je javno mnjenje, uprkos Prigožinovim zaslugama za vojne operacije u Ukrajini, s negodovanjem gledalo na njegovu pobunu – usledila je kazna. Ako je Prigožin s glavnim komandantima zaista likvidiran, to je učinjeno kako bi bila poslata jasna poruka da izdaja ne može biti oproštena. U situaciji kada rat u Ukrajini traje već godinu i po, i odavno je prerastao status lokalnog sukoba, pokazujući da je Rusija naspram celog NATO-a i da se uporedo prekomponuje politička podela sveta – Kremlj nije mogao da dozvoli takvu neposlušnost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter