Izvor: RT
30.08.2023 u 13:02
0

Novi ruski transportni koridor: Roba vozom preko Irana brže stiže do Saudijske Arabije

Ova ruta će smanjiti vreme isporuke robe za nekoliko dana i omogućiti izvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju uz smanjenje carinskih tarifa.

Ruski teretni voz prvi put je prošao novim kopnenim transportnim koridorom preko Irana za Saudijsku Arabiju. Kako prenosi iranska agencija IRNA, voz je ušao u Iran preko graničnog prelaza Inčeh-Borun sa Turkmenistanom i uputio se ka lučkom gradu Bandar Abas na jugu zemlje, gde će roba biti transportovana preko mora u Saudijsku Arabiju.

Agencija je citirala generalnog direktora za carinske poslove u iranskoj provinciji Golestan Šahrijara Šahrijarija koji je rekao da ruski voz ima 36 kontejnera i da prolazi kroz Iran u sklopu Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC).

Ova ruta će smanjiti vreme isporuke robe za nekoliko dana i omogućiti izvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju uz smanjenje carinskih tarifa, tvrdi IRNA.

Iran i Rusija su u maju potpisali sporazum o izgradnji železničke rute Rašt-Astara koja se smatra važnom karikom INSTC-a, koridora od 7.200 kilometara koji će povezivati Indiju, Iran, Rusiju, Azerbejdžan i druge zemlje železnicom, drumom i preko mora, navodi indijski portal India Narrative (IN).

„Železnička pruga od 162 kilometra duž obale Kaspijskog mora će pomoći u povezivanju ruskih luka na Baltičkom moru sa iranskim lukama u Indijskom okeanu i Persijskom zalivu“, izjavio je tom prilikom ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji potpisivanja.

Ako se stvori odgovarajuća infrastruktura duž koridora i obezbede adekvatni uslovi, INTSC može da u dugoročnoj perspektivi nadmaši tradicionalne transportne rute kao što je Suecki kanal, navodi IN u svojoj analizi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter