Izvor: Alo.rs
26.01.2024 u 15:44
0

ODNOSI POLJULJANI ZBOG NAPADA HUTA? Ultimatum na snazi

Kineski zvaničnici zatražili su od svojih iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada na brodove u Crvenom moru od strane Huta koje podržava Iran, ili rizikuju da naruše poslovne odnose sa Pekingom.

HUTI POGODILI AMERIMA JOŠ JEDAN BROD PA ZAPRETILI: Blokada Crvenog mora će trajati do okončanja rata u Gazi

Napadi, za koje Huti kažu da se dešavaju jer podržavaju Palestince u Gazi, podigli su troškove transporta i osiguranja tako što su prekinuli ključnu trgovinsku rutu između Azije i Evrope koju naširoko koriste brodovi iz Kine.

Oni navode da kineski zvaničnici, međutim, nisu dali nikakve konkretne komentare ili pretnje o tome kako bi trgovinski odnosi Pekinga sa Iranom mogli biti pogođeni ako bi njegovi interesi bili oštećeni napadima Hutija, rekli su četiri iranska izvora.

Takođe, iako je Kina bila najveći trgovinski partner Irana u protekloj deceniji, njihov trgovinski odnos je nesređen.

Kineske rafinerije nafte, na primer, prošle godine su kupile više od 90 odsto ukupnog iranskog izvoza sirove nafte, prema podacima kompanije za trgovinu za analitiku Kpler za praćenje tankera, pošto su američke sankcije držale podalje mnoge druge kupce, a kineske firme profitirale od velikih popusta.

Iranska nafta, međutim, čini samo deset odsto kineskog uvoza sirove nafte, a Peking ima niz dobavljača koji bi mogli da popune nedostatke sa drugih mesta.

Iranski izvori rekli su da je Peking jasno stavio do znanja da će biti veoma razočaran Teheranom ako bilo koji brod povezan sa Kinom bude pogođen ili na bilo koji način budu ugroženi interesi zemlje.

Ali dok je Kina bila važna Iranu, Teheran je takođe imao zastupnike u Gazi, Libanu, Siriji i Iraku, pored Huta u Jemenu, a njegovi regionalni savezi i prioriteti igrali su glavnu ulogu u donošenju odluka, rekao je jedan od iranskih insajdera.

Upitan za komentar o sastancima sa Iranom na kojima se razgovaralo o napadima na Crveno more, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reklo: „Kina je iskreni prijatelj zemalja Bliskog istoka i posvećena je promovisanju regionalne bezbednosti i stabilnosti i traženju zajedničkog razvoja i prosperiteta“.

„Čvrsto podržavamo bliskoistočne zemlje u jačanju njihove strateške nezavisnosti i ujedinjavanju i saradnji u rešavanju regionalnih bezbednosnih pitanja“, rečeno je Rojtersu.

Od početka napada Huta na brodove sredinom prošlog novembra stav Pekinga je upadljivo uzdržan.

„Kina poziva na obustavljanje uznemiravanja i napada na civilne brodove. Istovremeno, pozivamo sve relevantne strane da izbegavaju raspirivanje vatre u toj oblasti, kao i da zajednički obezbede sigurnost i bezbednost rute u Crvenom moru. Kina je voljna da sa svim stranama radi na smirivanju situacije i održavanju bezbednosti i stabilnosti u Crvenom moru“, objavio je u sredu Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova. Koga Peking sve ima na umu kad apeluje na „sve strane“ u krizi na Crvenom moru, nije precizirano.

Posledice ove sitacije, kako vojne, tako i diplomatske, a ponajviše ekonomske, sve su zamršenije i, moglo bi se oceniti, skuplje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter