Izvor: Blic.rs
29.01.2021 u 16:47
0

ODOBRENO! Evropska agencija za lekove dala zeleno svetlo za vakcinu AstraZeneke

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je zeleno svetlo za korišćenje vakcine kompanije AstraZeneka na prostoru Evropske unije za starije od 18 godina. Na osnovu ove preporuke Evropska komisija može da odobri upotrebu vakcine AstraZeneke.

PROČITAJTE OBAVEZNO

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Priliv pacijenata je i dalje veliki

NAJNOVIJI PODACI: U Srbiji još 1.717 novoobolelih od Kovida 19!

DAČIĆ O SASTANKU SA KATAROM: Bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom

U međuvremenu je iz te farmaceutske kuće stigla ponuda Uniji o povećanoj isporuci doza za osam miliona.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneka prošle nedelje objavila da neće moći da isporuči količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom sa EK, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rešenje nastalog problema.

EK insistira na tome da proizvodjač vakcina mora da ispuni svoje obaveze, dok iz kompanije poručuju da im je prioritet isporuka doza u Veliku Britaniju sa kojom su ugovor potpisali tri meseca ranije.

Prema jednom funkcioneru EU, na koga se poziva Rojters, AstraZeneka je ponudila da će povećati isporuku za osam miliona doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je kompanija dogovorila sa Komisijom.

AstraZeneka je prošle nedelje objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći da isporuči 80 miliona doza EU koliko je predvidjeno za prvi kartal, nego samo 31 milion.

OVO MORATE ZNATI

VAŽNA ODLUKA VLADE SRBIJE: Još jedna državna institucija menja svoj NAZIV

NOVA RUSKA VAKCINA: Sputnjik Lajt STIŽE u februaru!

ŽREB ZA KUP: Partizan čeka Voždovac, Zvezda – IMT

Bilo je zabrinutosti da bi nedostatak podataka o efektima vakcine na starije ljude mogao da dovede u pitanje odobrenje za osobe starije od 65 godina.

Ranije ove nedelje nemački Komitet za vakcinu rekao je da zbog nedostatka podataka može da preporuči AstraZenekinu vakcinu samo za mlađe od 65 godina.

Međutim, izvršni direktor AstraZeneke, Paskal Sorio rekao je da su najnovije studije njegove kompanije pokazale „veoma snažnu proizvodnju antitela kod starijih osoba“.

EK ograničila izvoz vakcina, Zapadni Balkan izuzet

Evropska komisija usvojila je danas pravilo o obaveznoj autorizaciji izvoza vakcina protiv korona virusa koje se proizvode na teritoriji EU i koje su unapred dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

U EK navode da će iz ove mere praktičnog organičavanja izvoza biti izuzete zemlje iz EU susedstva i one pokrivene mehanizmom Kovaks.

– EU će u potpunosti ispoštovati svoje humanitarne obaveze i obezbediti vakcine obećane drugim zemljma – poručeno je u Komisiji.

Potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis, kaže da je mera autorizacije izvoza usvojena po hitnoj porceduri, a da joj je cilj da se odmah obezbedi potpuna transparentnost o proizvodnji vakcina i odredištu njihive isporuke, ali i da se osigura isporuka naručenih vakicna od strane EU.

– Platili smo ovim kompanijama da povećaju proizvodnju i sada očekujemo da isporuče obećano. Današnja mera usvojena je krajnje hitno. Cilj nam je da nam odmah pruži potpunu transparentnost. A ako je potrebno, pružiće nam i alat za osiguranje isporuke vakcina – rekao je Dombrovskis.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

U EK navode da je ova mera vremenski ograničana do kraja marta i da se odnosi isključivo na vakcine protiv kovida-19 dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter