Izvor: Mondo
15.03.2024 u 11:18
0

OVO JE ZADNJI PLAN NAVALJNOG KOJI JE TREBALO DA SE DESI DANAS: Petnaest dana pre smrti osmislio je PUČ na dan IZBORA – evo šta je trebalo da se desi

Samo 15 dana pre nego što je proglašen mrtvim u ruskom zatvoru, Aleksej Navaljni objavio je svoju poslednju optužbu protiv Vladimira Putina.

Samo 15 dana pre nego što je proglašen mrtvim u ruskom zatvoru, Aleksej Navaljni objavio  je svoju poslednju optužbu protiv Vladimira Putina. Ruski opozicioni vođa proveo je poslednje nedelje svog života zatvoren u zatvoru severno od Arktičkog kruga, zloglasno hladnom, opasnom i neudobnom mestu, u uslovima toliko ekstremnim da su ravni mučenju.

Zatvoren i često izolovan u samici, Navaljni je vidno smršao tokom tri godine provedene u ruskom kaznenom sistemu. Ali čak i izolovan na krajnjem severu zemlje, on je i dalje bio u stanju da prenosi poruke svojim pristalicama, doprinoseći planu za mobilizaciju opozicije tokom predsedničkih izbora ovog vikenda.

Zadnji Navaljnijev plan

1. februara na njegovom korisničkom nalogu na Tviteru je objavljen plan. Ovo su bile njegove prve instrukcije uoči predsedničkih izbora: „Sviđa mi se ideja da birači protiv Putina izađu zajedno na izbore u 12 časova. U podne protiv Putina“.
Ovaj plan je imao svoje prednosti. Protest širom zemlje bio bi nacionalni, legalan i relativno bezbedan. „Pa šta da urade? Hoće li u 12 sati da zatvore biračka mesta? Hoće li da organizuju akciju podrške Putinu u 10 sati? Hoće li da prijave sve koji su došli u podne i staviti ih na listu nepouzdanih?“ dodao je Navaljni.

„Odavno je jasno da izbori neće biti ni slobodni ni pošteni: Putin je jedini pravi kandidat, a svi njegovi istaknuti kritičari su mrtvi, zatvoreni, u egzilu ili uklonjeni sa glasačkih listića. Ali jednostavnim pojavljivanjem u dogovoreno vreme, Rusi bi mogli da izraze svoje nezadovoljstvo i razotkriju glasanje – koje je Kremlj nameravao da prikaže kao krajnji kompliment Putinu nakon njegovog napada na Ukrajinu – kao lažno i namešteno“.

Smrt Navaljnog nešto više od dve nedelje kasnije – zvanično prirodna, žestoko osporavana od strane njegovih pristalica i porodice koji tvrde da je ubijen – dala je pokretu novi podsticaj.

Njegova žena je preuzela misiju

Nakon što su hiljade Rusa izdržale hladnoću i policijski kordon kako bi prisustvovale njegovoj sahrani i položile gomilu cveća na njegov grob, Navaljnijevu misiju je preuzela njegova udovica i politička naslednica Julija Navaljna. „Aleksej je pozvao ljude da učestvuju u ovom protestu i zato je ovo toliko važno za mene lično“, rekla je nedavno u videu gde je pozvala Ruse da se pridruže događaju „za Navaljnog“: „Želim da uradim ono što je on mislio da treba. “

Sahranjen na moskovskom groblju Borisovo, Navaljni je i dalje najmoćniji Putinov izazivač. Bez obzira na to da li će se gomile Rusa u nedelju u podne pojaviti da izraze svoje neslaganje, njegova smrt je dodatno naglasila Putinov nedostatak legitimiteta. „Čak i nakon što je umro, Navaljni nanosi najveću štetu Putinu“, rekao je Maksim Reznik, takođe opozicioni političar od koga je Navaljni preuzeo ideju „Podne protiv Putina“.

„Dao je ceo svoj život za našu slobodu. Poslednje što je uradio je da je tražio da mu damo 30 minuta“, rekao je Reznik.

U glasanju ovog vikenda, koje počinje danas i završava se u nedelju, Putin se u suštini bori protiv sebe iz prošlosti. Ruski predsednik – koji je došao na vlast 1999. godine i nikada nije učestvovao ni u jednoj izbornoj debati – ima za cilj da nadmaši svoj rezultat na poslednjim izborima 2018. kada je zvanično osvojio rekordnih 77 odsto glasova. Još bolji rezultat bila bi javna potvrda tvrdnje koju je Putin izneo u februaru tokom svog godišnjeg govora u saveznoj skupštini: da njegov rat protiv Ukrajine podržava „apsolutna većina Rusa“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter