Izvor: BSC HAPPY/ALO
30.11.2023 u 13:59
5

POMENUO KOSOVO I NATO AGRESIJU: Zbog govora Lavrova haos na samitu OEBS u Skoplju

OEBS se nalazi u žalosnom stanju, perspektive nisu jasne, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Skoplju u Severnoj Makedoniji.

Ova organizacija se pretvara u satelit NATO-a i Evropske unije i nalazi se na ivici provalije, tvrdi ruski ministar.

Postavlja se jednostavno pitanje da li ima smisla ulagati napore u njegovo oživljavanje i da li će ikada moći da se prilagodi objektivnoj realnosti svetskog razvoja? – navodi on.

NATO i EU uništile vojno-političku dimenziju OEBS-a

NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju bombardovanjem Jugoslavije, članice OEBS-a i članice Ujedinjenih nacija. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto „Kosovo“ bez ikakvog referenduma – kazao je šef ruske diplomatije.

Ruskom ministru su dok je govorio upadali u reč, tako da je na trenutak morao da prekine govor i zamoli kolege da ga saslušaju do kraja. Nikom od ministara se to pre njega nije desilo.

Zapadne političke elite uzele su na sebe pravo da koriste OEBS u korist interesa NATO-a, a ekspanzija Alijanse na Istok je jedan od faktora narušavanja bezbednosti u Evropi, dodao je Lavrov.

SVI „JUNACI“ NIKOM PONIKOŠE: LAVROV IZNENADA STIGAO U SKOPLJE!

Oni koji su potpisali Minske sporazume priznali su da su njima želeli samo da daju Ukrajini više vremena da se pripremi i ojača za sukob sa Rusijom.

– Kada sam pitao američku stranu prošle godine kako komentarišu to da ne smeju da jačaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih, nisam dobio odgovor – navodi šef ruske diplomatije.

U naporima da unište rusku ekonomiju zapadni sateliti su uveli hiljade sankcija Ruskoj Federaciji, i tako stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada, ističe Lavrov.

EU se u toj igri poslušno pokorava, dodao je. EU je odbacio prvonačalne ciljeve svojih tvoraca i ne radi u dobrobit naroda, već se pretvorio u agresivni blok, kazao je.

Oni koji treba da obezbede slobodu medija ćute kada ih pitamo zašto se gase svi mediji koji pišu ono što se ne slaže sa ideologijom zapada – kazao je ministar.

Kijev je u iskorenjivanju svega ruskog prevazišao sve, a tvrdnje da Zelenski svojim akcijama brani evropske vrednosti poražavaju, dodao je.

U Ukrajini se poriče postojanje Rusa i njihova ključna uloga u stvaranju Ukrajine. Ljudima tamo oduzimaju dodir sa ruskom kulturom, jezikom, knjigama i medijima, a OEBS o tome ćuti – dodao je.

Ćutao je i ćuti i Brisel i ne ističe da je potrebno poštovati prava svih nacionalnih manjina kao što to predviđaju mnogobrojni usvojeni dokumenti.

Danas se u Ukrajini progoni i jedina kanonska pravoslavna crkva UPC, kaže Lavrov i dodaje da svi progoni nisu počeli s Specijalnom vojnom operacijom već 2014. godine kada je Ukrajina dobila neonacističku vlast.

Moldavija je sledeća žrtva Zapada u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije, upozorava ruski ministar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “POMENUO KOSOVO I NATO AGRESIJU: Zbog govora Lavrova haos na samitu OEBS u Skoplju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter