Izvor: HAPPY BSC
28.12.2022 u 21:32
0

Prof. dr Dragan Petrović u emisiji „AKTUELNOSTI“: „Jedan američki general je rekao da misli da ima i do 60.000 ukrajinskih vojnika u Bahmutu!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 308. dan rata u Ukrajini,. Naši sagovornici na teme povezane sa ovim sukobom bili su: naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović, političar Aleksandar Šešelj i dr Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Prof. dr Dragan Petrović analizirao je za naše gledaoce stanje na frontu i tom prilikom istakao da ruska strana ima inicijativu u Donbasu, dok je na ostalim linijama fronta uglavnom prilično mirno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

GENERAL MITAR KOVAČ U EMISIJI AKTUELNOSTI: Ukrajinska privreda je propala, zavisi od Zapadne milostinje

„Ukupno, da ne ponavljamo neke poznate stvari. Inicijativa ruske strane je u Donbasu. Na ostalim linijama fronta je prilično mirno, osim jednog detalja o kome ću naknadno govoriti. Ovde imamo situaciju da ruska strana u bitci za Bahmut, gde se nalazi velika grupacija ukrajinskih snaga… Dakle ukrajinske snage koje su prebačene sa desne obale Dnjepra i za koje se planiralo da će možda udariti iz Zaporožja ka dole, su zbog pogoršanja situacije za Ukrajince u širem regionu od Severska do Bahmuta, a između je Soledar, bačene tu. Jedan američki general je rekao da misli da ima i do 60.000 ukrajinskih vojnika u Bahmutu. „Ukrajinskih“ načelno, tu ima i legionara iz više zemalja, dobrovoljaca, plaćenika, kako hoćete, ali je osnovica grupacija „Svoboda“, devet brigada najkvalitetnijih ukrajinskih koje se tu nalaze od početka sukoba. Zašto je Bahmut (Artjomovsk) bitan? On je bitan što njegovim padom za rusku stranu se ponovo otvara mogućnost da nastupi prema Kramatorsku, a iza njega je Slavjansk. Nakon gubitka Izjuma i Krasnog Limana tu se situacija poboljšava za Ukrajince negde pre dva meseca, ali ako bi pao Bahmut, a sada je u čitavom nizu: Soledar, gore Seversk, Bahmut, tu je najveći udar, najveće borbe, to je sve povezano. Ne treba brkati prigradsko mesto Bahmutsk koje se nalazi kod Soledara, ono je već palo u ruske ruke. U istočnom delu Bahmuta i sa jugozapada traju napadi ruske strane. Takođe, u regiji kod Avdijevke, koja je 12 kilometara udaljena od samog Donjecka, onda Marinika pa sve do Ugljedara, tu je manje naporna linija fronta, manjeg inteziteta po broju ljudi“, izjavio je Petrović.

On je dodao da su se u anglo-saksonskim medijima pojavile vesti, za koje on sumnja da su lažne, verovatno kako bi se skrenula pažnja sa ključnih dešavanja na frontu, gde se Ukrajinci nalaze u nezavidnoj suituaciji. 

„Međutim, jako je teško reći. Mi imamo „fejk“ vesti koje se odjednom pojavljuju u jednom danu, da se nešto navodno desilo što menja stvar za Ukrajince. Ako ubacite na engleskom jeziku, videćete u poslednja 24 časa se napušta čitava ova priča o kojoj mi govorimo. Mi ovde posmatramo krupne stvari. Te krupne stvari su bombardovanje ukrajinske pozadine, onda imamo ovu generalnu bitku na dva nivoa, prvi oko Bahmuta, Soledara i Severska i drugu nešto južnije – manje bitnu, ali takođe relevantnu“. U poslednja 24 časa imamo nešto što ja ne mogu još uvek da dešifrujem, da li je to takođe skretanje pažnje, da je navodno Kremna kod Svatova, pojavila se juče vest da je napustila ruska komanda i da su ostali vojnici. Sada odjednom vidimo da su i vojnici navodno otišli, ali kad pogledam izvore to je guverner Luganske oblasti u egzilu, znači Ukrajinac. Da li mi tome možemo verovati? Ja sam pogledao neke ruske vesti, nemam potvrdu ovoga. Postavlja se pitanje, do pre par dana bili su 20 kilometara udaljeni od Kremna. U najmanju ruku je došlo do smanjenja za nekoliko kilometara, ali mi u ovom trenutku ne znamo da li je Kremna na kraju ugrožena. Videćemo. Dosadašnje iskustvo govori da zapadna sredstva informisanja. pronađu tako neku tačku oko koje se javnost vrti dva dana i na kraju se pokaže vrlo malo bitnom. Međutim, pošto smo imali već u septembru situaciju sa Harkovskom oblasti, zatim početkom oktobra pad Krasnog Limana i posle evakuacija sa desne obale Dnjepra. Ako bi Kremna pala, to ne bi bilo toliko bitno, ali bi bio najzad jedan mali uspeh ukrajinske strane. Za sada nema nikakvih indicija ali je zaprepašćujuće da se sve vesti na zapadu vrte oko toga. Da li je ovo primer „fejk“ vesti… Ja ne verujem da je sada moguće, juče je bila razlika 15 kilometara, da se tu došlo, ako je izvor ukrajinski guverner, ali videćemo“, dodao je Petrović.

Naučni savetnik je potom još jednom je istakao značaj Bahmuta.

DR RADOVAN KALABIĆ U EMISIJI AKTUELNOSTI: Zima je saveznik Ruske Federacije

„Ovde se radi o tome, kao što je u Drugom svetskom ratu procenjeno bilo da je Staljingrad veoma bitan grad jer je Staljingradu tu na raskrsnici odakle postoji još uvek kopnena veza sa južnim federalnim okrugom, odnosno kako se to sada zove – širi region iznad Kavkaza. On je branjen, on je imao i simbolični značaj, ali je imao i geostrateški značaj. U ovom slučaju, pad Bahmuta na jednom prostoru koji je neverovatno utvrđen, to prosto mnogi gledaoci ne mogu da razumeju zašto se tu tako sporo ide i zašto se linija fronta tu nije gotovo pomerala, jeste u rusku korist, ali vrlo malo za ovih desetak meseci rata. Pad Bahmuta bi imao veliki odjek u smislu da se ugrožava Kramatorsk i on ima geostrateški značaj, vojni značaj. Ukrajinci u stepi teško da mogu da organizuju linije odbrane, i krah u tom regionu bi značio da oni moraju da se pomere ka Dnjepru i to bi veoma odjeknulo“, zaključio je Petrović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter