Izvor: kURIR
25.01.2024 u 09:51
2

PUSTINJE BLISKOG ISTOKA BIĆE CRVENE OD KRVI! IZRAEL proglasio početak POSLEDNJE VELIKE OPERACIJE – „GVOZDENI MAČEVI“! Evo ko će nestati sa karte sveta

Izrael je nakon iznenadnog napada palestinske ekstremističke organizacije Hamas, izvedenog 7. oktobra prošle godine upadom iz Pojas Gaze na jug Izraela, pokrenuo operaciju Gvozdeni mačevi.

Ona je sa vazdušnih udara ubrzo proširena i na kopnenu ofanzivu u palestinskoj enklavi.

U početnom napadu Hamasa ka izraelskoj teritoriji je ispaljeno više od 13.800 raketa, od kojih je više od 2.500 projektila promenilo pravac nakon lansiranja.

Hamasovci su upali u više od 30 pograničnih zajednica, a bilo je upada i sa teritorije Libana.

Prema izraelskim podacima, ubijeno je oko 1.400 ljudi i ranjeno više od 5.400 osoba, a više od 240 civila je oteto i odvedeno u Pojas Gaze.

U međuvremenu je u Izrael vraćen 121 talac. Hamas je oslobodio žene i decu u opsegu od dve do 85 godina, dok je Izrael zauzvrat iz zatvora pustio osobe koje su bile osuđene za terorizam.

U Pojasu Gaze se i dalje nalazi najmanje 136 talaca, među kojima ima muškaraca, žena i dece.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su nakon početka sukoba uspostavile ratne ciljeve:

1. Uništenje administrativnih i vojnih sposobnosti Hamasa i Palestinskog islamskog džihada u Pojasu Gaze

2. Stvaranje uslova za vraćanje talaca

3. Ponovno uspostavljanje bezbednosti za stanovnike pograničnih zajednica

4. Jačanje lične bezbednosti i nacionalne izdržljivosti

5. Hitna spremnost za bilo kakav razvoj situacije u Severnoj areni (Liban)

6. Dugoročno uklanjanje pretnje koja po Izrael dolazi iz Pojasa Gaze

Izrael je objavio da je Hamas tokom sukoba koristio bolnice u Pojasu Gaze kao uporišta, kao i da su se tuneli koje su hamasovci prokopali oslanjali na infrastrukturu tih bolnica, odnosno na strujne generatore, solarne panele, kao i snabdevanje vodom, vazduhom i gorivom.

Pored toga, Izrael je objavio i da je Hitna služba u palestinskoj enklavi bila u službi Hamasa i prevozila njegove operativce i oružje, kao i da su iz bolnica vršeni napadi na IDF.

Izraelska vojska je iznela principe operacije Gvozdeni mačevi:

– Pažljivo i precizno planiranje unapred

– Sporo i bezbedno manevrisanje, uz odbrambene napore

– Obimni inženjerski radovi

– Vazdušna podrška

Nakon više od tri i po meseca rata Izraelske odbrambene snage (IDF) su objavile da su ubile oko 9.000 terorista, pri čemu su dvojica njih imala čin koji je u rangu pukovnika, 19 njih u rangu potpukovnika i više od 50 u rangu majora.

Pogođeno je oko 30.000 meta, a jedinica 504 zarobila je i ispitala oko 2.300 terorista.

IDF je objavio da je preko graničnih prelaza Rafa i Kerem Šalom u Pojas Gaze stizala humanitarna pomoć, kao i da je uspostavljena humanitarna zona u Al Mavasiju, uz evakuaciju civila iz severnog dela Pojasa Gaze u bezbednije zone i lokalne taktičke pauze.

Podaci iz Severne arene (Liban)

Izrael je objavio da su od početka operacije Gvozdeni mačevi Hezbolah i druge terorističke organizacije sa sedištem u Libanu izvodile brojne napade na izraelsku teritoriju i civile.

IDF je odgovarao artiljerijskom vatrom, preciznim vazdušnim udarima i neustralisanjem ubačenih terorista.

Iz Libana je lansirano više od 2.000 raketa i više od 360 bespilotnih letelica, uz više od 40 napada vatrenim oružjem.

Ubijeno je 16 Izraelaca, a više od 170 njih je ranjeno.

Izrael je objavio da je izveo više od 700 udara na terorističku infrastrukturu u Libanu, pri čemu je ubijeno više od 150 terorista.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PUSTINJE BLISKOG ISTOKA BIĆE CRVENE OD KRVI! IZRAEL proglasio početak POSLEDNJE VELIKE OPERACIJE – „GVOZDENI MAČEVI“! Evo ko će nestati sa karte sveta”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter