Izvor: Happy BSC
25.06.2022 u 22:05
0

„Putin je pokušao da nađe kompromis, ali Zapad nije razmatrao njegov predlog i moguće posledice“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o najnovijim vestima iz Ukrajine, 122 dana nakon početka ruske specijalne vojne operacije.

O svim aktuelnim temama koje su obeležile dan za nama, razgovarali smo sa našim sagovornicima: novinarom Đurom Bilbijom, naučnim savetnikom dr Draganom Petrovićem, dr Aleksandrom Mitićem sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i generalom Mitrom Kovačem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Đuro Bilbija analizirao je trenutnu situaciju na terenu i istakao je da su Rusi do sada usavršili borbe u gradovima i da njihove akcije protiču brže, efikasnije i sa manje žrtava, ispaljenih metaka i granata.

„Gledaocima verovatno treba malo približiti sliku. Lisičansk i Severodonjeck to su praktično dva spojena grada koje deli reka Severski Donjec. Oni se vode kao posebni gradovi. Severodonjeck je faktički pao, tj. prešao pod kontrolu ruske armije i kontrolu LNR. Još pre desetak dana oni su držali samo aerodrom koji je izvan grada i držali su tu fabriku „Azot“. Tu ih je bilo nekoliko stotina. To se moglo, da su imali takvu naredbu, a juče su dobili naredbu iz Kijeva da to napuste, da se tu još drže dve-tri nedelje, da pretvore to u novi Mariupolj odnosno „Azovstalj“, metalurški kombinat. Moralo bi da se razara ili da se drže u blokadi dok im ne nestanu voda, hrana i da to padne samo od sebe. Ulazak u Lisičansk je u ovom trenutku značajniji, to je takođe grad od preko 100.000 stanovnika. Ruske snage i armija Luganske Republike već su ušli sa tri strane, odnosno razvijaju ofanzivu sa tri tačke, koje su odmakle od periferije grada. To je sad pitanje kako će se držati taj garnizon tamo jer su njemu praktično odsečeni svi putevi za odstupanje, ima samo jedan pravac, prema Seversku, koji kontroliše ruska artiljerija. Bio je i delimično otvoreni pravac prema Bahmutu odnosno Artjomovsku međutim i on je praktično zatvoren“, rekao je Bilbija.

On je naglasio da se Ukrajinske snage nalaze u jednom „kotlu“

„Tako da to je sad jedan „kotao“, bez obzira što su snage u samom gradu i vode se borbe u gradu, a Rusi su u ovih sto i nešto dana od početka specijalne vojne operacije usavršili borbe u gradovima i sve to rade efikasnije i brže. Ako pogledate grad Rubežnoe ili Popasnu, borbe su trajale po četiri, pet nedelja, Mariupolj je trajao tri i nešto meseca. Ovi sad veći gradovi kao što je pao Severodonjeck to sada pada mnogo brže i sa manje žrtava, manje projektila i ispaljenih metaka tako da nije isključeno i da će Lisičansk pasti ubrzo, a kad se to dogodi Ukrajinci imaju samo, u takozvanoj bitci za Donbas, imaju samo još da brane Slavjansk i Kramatorsk od većih gradova. Tu su, ako se izuzme Adejevka, Marinka, Peski, naselja nasuprot grada Donjecka odakle su držali pod artiljerijskom i raketnom kontrolom sam grad Donjeck, kao i Gorlovku, Makejevku itd. Tu će da padne odluka u bitci za Donbas. Ono što je značajno je da su Ukrajinci u dosadašnjim borbama izgubili 70.000 do 80.000 vojnika i imaju najmanje 120.000 ranjenih, a za razliku od Rusa oni svoje ranjene teško spasavaju smrti, jer nemaju vojnu medicinu onakvu kakva treba da bude“, smatra Bilbija.

Dr Dragan Petrović rekao je da se slaže sa analizom Bilbije i dodao je da ukoliko ruske snage ostvare te ciljeve onda imaju stepu, na kojoj je teško organizovati efikasnu odbranu, sve do reke Dnjepar.

„Kao što vidimo, borbe su se svele na dva grada Severodonjeck i Lisičansk, koji u mirnodopsko vreme imaju nešto preko 100.000 stanovnika. Tu ruska snaga ima prednost i upravo se tu ofanzivno nastupa. Njihovim gubitkom, a ti gradovi su doduše najizbačeniji i postojao se rizik da se opkole i da se napravi neki veliki „kotao“, tako da su mnogi u analitičkim krugovima na Zapadu smatrali da se treba povući i tako skratiti liniju fronta. Ovo je jedna važna politička pobeda LNR jer ona na ovaj način, potpunim zauzećem Severodonjecka i gotovo sigurnim završetkom operacija za Lisičansk zaokružuje svoju teritoriju i pored Hersonske administrativne oblasti i to su dve oblasti koje su 100% u ruskim rukama. Što se tiče Donjecke administrativne oblasti vodi se nastavak borbi, zaključno sa Slavjanskom koji drži bok i Kramatorskom koji je glavno mesto gde se nalazi ukrajinska komanda. Čitav taj deo je veoma utvrđen i on je bio najproblematičniji za ruske snage, uopšte u dosadašnjem toku specijalne vojne operacije. Otklanjanjem tog regiona, koji je bio utvrđivan u proteklih osam godina, kako to kažu i neki ruski izvori, u stepi je veoma teško organizovati efikasnu odbranu. U tom slučaju bilo bi predvidljivo ako bi se ta linija formirala na relaciji Navozovaja, Pavordar, Zaporožje, ali ni to ne bi bilo ubedljivo zbog te stepe i nedostatka utvrđenja. Onda se ide prema Dnjepru što bi bio veliki uspeh Rusije na ovom pravcu i značio bi oslobađanje snaga, verovatno za krilo prema Nikolajevu i Odesi koje je strateški i najatraktivnije“, dodao je Petrović.

General Mitar Kovač komentarisao je navode da deo novca koji Amerikanci šalju Ukrajini dolazi iz Kine, kao i ulogu predsednika SAD Džozefa Bajdena u ovom sukobu.

„Deo novca, nije naznačeno koliki, to zna američka administracija, koji koji se pozajmljuje iz različitih fondova Kine, po osnovama koji oni međusobno imaju u bilateralnoj saradnji daje kao novac za finansiranje ovog ratnog sukoba u Ukrajini. Što se tiče Džozefa Bajdena, mislim da čovek ima osećaj sažaljenja, a mislim i da dobar deo naroda u samoj Americi ima osećaj da se taj čovek zloupotrebljava. Zloupotrebljavati bolesnog čoveka nije ni malo prijatno, smejati se njegovim gafovima koje dožvljava na različitim pozicijama jeste nemoral na neki način ali on jeste simbol američkog društva. Slika govori više od 1000 reči, on je simbol stanja odnosa u američkom društvu, kako i na koji način ta globalistička elita zloupotrebljava ljude u najgorem stanju i po koju cenu je spremna da ide do kraja. To pokazuje preko Ukrajine i preko stanja njihovih Oružanih snaga i žrtava, da bi ostvarila neke svoje geostrateške interese i po mišljenju čelnika Evropske unije dovela do poraza Rusije u Ukrajini, što je krajnje i nemoralno i nemoguće“, rekao je general.

„Ukrajina gubi 400 vojnika dnevno, silom neće ništa uraditi, samo pregovorima“, emisija „AKTUELNOSTI“ samo na TV HAPPY!

Dr Aleksandar Mitić naglasio je da je prema rečima Džona Majera Ukrajina doživela potpuni debakl.

„Pre nekoliko dana sam gledao predavanje Džona Mešhajmera sa instituta u Čikagu, koji je jedan od najčuvenijih stručnjaka za međunarodne odnose u svetu i koji je već godinama upozoravao na ono što se dešava u Ukrajini danas. On je još 2014. godine upozoravao da bi širenje NATO na Ukrajinu da će dovesti do jedne ovakve reakcije Rusije. On je analizirao situaciju povodom 120 dana rata u Ukrajini i njegov zaključak je da je Ukrajina doživela potpuni debakl. Za samo 4 meseca izgubila je 20% teritorije, da su prognoze da će ekonomija biti smanjena za 50% ove godine, da nemaju pristup moru, 98% izvoza žitarica je išlo preko luka što je sada nemoguće izvesti, 78% izvoza celokupne ekonomije je išlo preko tih luka što je sada zatvoreno, ako pogledamo da imaju 6,5 milona izbeglica, 8 miliona raseljenih lica, da je direktno uništena infrastruktura od 100 milijardi dolara, da se smatra da bez 500 milijardi neće biti dovoljno da se stvari vrate u normalu. Jasno je da je situacija izuzetno loša“, rekao je Mitić.

On se osvrnuo i na reči Ričarda Sakve i istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio kompromisno rešenje političkom Zapadu koje oni nisu sagledali, kao ni moguće posledice.

„Pre neki dan smo imali priliku da u organizaciji našeg instituta slušamo predavanje čuvenog britanskog profesora Ričarda Sakve sa univerziteta u Kentu. On je rekao da postoje dva, praktično suprotstavljena svetska poretka od 1945. godine, a pogotovo u poslednjih 20 godina. Sa jedne strane postoji taj svetski poredak zasnovan na povelji UN, poredak koji guraju Rusija i Kina, zasnovan de jure na međunarodnom pravu. Sa druge strane se nalazi svetski poredak baziran na pravilima i to je ovaj svetski poredak u kome postoje čitav niz institucija koje su kreirane pod okriljem političkog Zapada, pre svih SAD ali i Brisela. Ta tenzija između ta dva svetska poretka je eskalirala u poslednjih 20 godina i činjenica je, kako kaže profesor Sakva, da je Vladimir Putin pokušao da nađe neku vrstu kompromisa, znači ne da eliminiše poredak koji njemu ne odgovara, vać da pokuša da naprave neki kompromis sa njegovim predlogom. Taj kompromis je trebalo da bude „ne“ daljem proširenju NATO i garancija za neutralnost Ukrajine. Zapad je u potpunosti, rekao bih samo je odmahnuo rukom i nije sagledao ozbiljno ni taj predlog ni moguće posledice. Isto tako, sada kada čitate u ozbiljnim američkim časopisima o spoljnoj politici, van tog establišmenta, Bele kuće, Pentagona i jastrebovskog okruženja, činjenica je da mnogi govore da je možda ta neutralnost za Ukrajinu rešenje i da možda u onome što je govorio Putin postoji osnova za neke buduće rešenje. Sada je veoma teško iz ove perspektive vratiti se na to“, rekao je Mitić.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter