Izvor: BSC happy portal
25.01.2024 u 20:34
0

EVO ŠTA GA OČEKUJE: Putin stigao u enklavu dan posle početka vežbi Alijanse

Moskva nije zatražila otvaranje direktnog vazdušnog koridora kroz Evropu za let ruskog predsednika, ali jeste preduzela sve neophodne mere kako bi osigurala njegovu bezbednost, poručuje Kremlj.

PUTIN POVUKAO RADIKALNI POTEZ: Jedna evropska zemlja za sve će MORATI DA PLATI

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Kalinjingrad, rusku enklavu, smeštenu između Poljske i Litvanije, u kojoj će zajedno sa studentima Baltičkog federalnog univerziteta Imanuela Kanta proslaviti Tatjanin dan, poznat i kao Dan studenata.

Predsednik će, osim toga, održati i sastanak na temu socijalno-ekonomskog razvoja regiona, kao i susret sa guvernerom Kalinjingradske oblasti Antonom Alihanovom.

Putin je u Kalinjingrad praktično doputovao direktno iz Anadira, grada u Čukotki na krajnjem istoku zemlje koji je od granice sa SAD udaljen svega 100 kilometara. Udaljenost Anadira i Kalinjingrada vazdušnom linijom iznosi čak 6.589 kilometara.

Putin je u posetu ruskoj zapadnoj enklavi doputovao svega dan nakon što su počele najveće NATO vežbe u istoriji „Nepokolebljivi branilac 2024“, u kojima učestvovuje 90.000 vojnika.

Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je danas da poseta Putina najzapadnijoj oblasti Ruske Federacije nije nikakva poruka zemljama NATO-a, već običan posao šefa države.

„Glavno je ne da se pošalju poruke, već to što on (Putin) radi već mnogo godina – na razvoju naše zemlje i naših regiona, razvija ekonomiju, projekte socijalno-ekonomskog razvoja“, rekao je Peskov.

Potvrdio je i da je država, naravno, preduzela sve mere kako bi osigurala bezbedan let ruskog predsednika, iako nije precizirao kako je tačno izgledala vazdušna pratnja predsednika. Otkrio je i da Moskva nije zatražila otvaranje direktnog vazdušnog koridora kroz Evropu za njegov let.

Ipak, Telegram kanal „Flajtradar24 er fors“ otkriva da je ruskog predsednika pomno pratilo čak devet aviona NATO-a, i to iz Francuske, Nemačke, Švedske, Velike Britanije:

– Bič 350 king er ALSR (avion za elektronsko izviđanje) francuskog ratnog vazduhoplovstva;

– Boing RC-135V rivet džoint (veliki strateški izviđački avion) Velike Britanije;

– Boing RC-135V rivet džoint NATO-a (avion za radarsko otkrivanje i kontrolu velikog dometa);

– dva aviona Eurofajter tajfun nemačkog ratnog vazduhoplovstva;

– Erbus A330-243MRTT NATO-a, koji pruža podršku za punjenje gorivom borbenim avionima;

– Saab S100D argus iz Švedske (avion za radio detekciju i navođenje velikog dometa);

– Galfstrim IV S102B korpen (avion za elektronsko izviđanje) – takođe iz Švedske

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter