Izvor: POLITIKO
06.02.2024 u 11:46
0

RESET VLADE VOLODIMRA ZLENESKOG: Šta podrazumeva „resetovanje vlade i vojnog rukovodstva“ koje je najavio

Posle višenedeljnih glasina, jedan od poslanika ukrajinske Vrhovne rade rekao je u intervjuu da je Valerij Zalužni, popularni vrhovni komadant oružanih snaga Ukrajine, navodno pristao da se povuče sa te funkcije i postane ambador u Velikoj Britaniji, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije sugerisao da planira da resetuje vladu i vojno rukovodstvo zemlje.

„Ako želimo da pobedimo, svi moramo da idemo u istom pravcu, uvereni u pobedu – ne možemo da budemo obeshrabreni, izneverimo sebe – moramo da imamo pravu pozitivnu energiju“, rekao je Zelenski za italijanski sajt RaiNews u nedelju, kao odgovor na više izveštaja da planira da smeni Zalužnog, piše Politico.

SIGURNO GA NE BI PREPOZNALI: Interent se usijao od snimka Džozefa

Zelenski je dodao:

„Imam nešto ozbiljno na umu, ne radi se o jednoj osobi već o pravcu rukovodstva zemlje.“

Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebna promena rukovodstva, i to „ne samo u jednom sektoru kao što je vojska“ – što sugeriše da bi rekonstrukcija najviših zvaničnika u vladi mogla biti neizbežna.

„Dakle, ne možete reći da bismo zamenili samo jednu osobu“, dodao je Zelenski.

Tekući razdor između Zelenskog i Zalužnog doveo je do toga lideri u svojim javnim izjavama o nastavku rata protiv Rusije iznose različite informacije, ali i vizije.

Esej Zalužnog za Economist ponudio je hladan realizam, za razliku od optimizma koji prožima zvanične poruke iz Кijeva.

General je jasno stavio do znanja da je Rusija daleko od poraza i upozorio:

„Rat koji se vodi sa utvrđenih položaja je dugotrajan rat koji nosi ogromne rizike za ukrajinske oružane snage i njenu državu.“

Ljudi bliski Zelenskom, koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti ovog pitanja, rekli su za POLITICO da je Zalužnijev esej ostavio doveo Zelenskog u situaciju da mora da ubeđuje zapadne partnere da otpor nije zapao u ćorsokak i da ipak vredi pomoći Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter