Izvor: TASS
11.01.2024 u 02:18
0

REZOLUCIJA NE LEGITIMOZUJE GAZU:Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju SAD kojom se osuđuju napadi na brodove u Crvenom moru

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je nacrt rezolucije SAD kojom se osuđuju napadi Huti u Crvenom moru. Za tu meru glasalo je čak 11 članica Saveta bezbednosti, dok su četiri zemlje, uključujući Rusiju, Kinu i Alžir, bile uzdržane.

NEMIRI U NEMAČKOJ NE PRESTAJU: Kamionom uleteo u gužvu na protestu poljoprivrednika u Nemačkoj, pa poginuo

Ranije je SB UN odbacio tri ruska predloga za izmenu teksta nacrta rezolucije, uključujući i onaj u kome se kao razlog nedavne eskalacije u Crvenom moru pominje sukob Palestine i Izraela.

Najnovija rezolucija kojom se osuđuju napadi Huti u Crvenom moru, koju je usvojio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), ne može se smatrati legitimišućim akcijama koalicije predvođene Vašingtonom, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku SBUN.

„Želeli bismo još jednom da naglasimo da se ova rezolucija ne može posmatrati kao legitimišuće akcije u Crvenom moru takozvane koalicije koju čine Sjedinjene Države i njeni sateliti“, rekao je on.

Prema Nebenzjinim rečima, Sjedinjene Države i njihovi saveznici „sagradili su takozvanu međunarodnu koaliciju koja se prvenstveno sastoji od američkih brodova koji bi navodno trebalo da obezbede bezbednost, dok, u stvari, legitimnost njihovih akcija postavlja neka veoma ozbiljna pitanja u smislu međunarodnog prava .“

„Žalimo što, uprkos upornim zahtevima velikog broja delegacija, uključujući arapske predstavnike, u dokumentu se ne pominje žalosna situacija u Pojasu Gaze kao pravi primarni razlog za nestabilnost u Crvenom moru“, rekao je ruski izaslanik. .

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter