Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
04.07.2023 u 21:14
5

S-70 OHOTNIK – PRVI SVEMIRSKI DRON NA SVETU: U tandemu sa stelt lovcem Su-57, Rusija udarila na ukrajinske trupe?

Rusija je možda počela da koristi svoje udarne bespilotne letelice S-70 Ohotnik protiv Ukrajine. Ovo tumačenje je zasnovano na slikama drona koji leti iznad Ukrajine.

ŠTA JE POGODILO BAZU STRATEŠKIH BOMBARDERA: Mlazna bespilotna letelica ili raketa?

Rusi navode da je S-70 Ohotnik kreiran da deluje pod kontrolom pilota stelt lovca Su-57. Su-57 može da kontroliše gomilu dronova Ohotnik. „Ohotnik“ je napravljen na isti način kao i Su-57. U Ukrajini su do sada avioni Su-57 rešavali borbene zadatke i vraćali se neprimećeno.

U junu 2022, Džejns izveštava, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Okhotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije na zemaljske ciljeve 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijene za Suhoj Su-57 sa posadom.

Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa “Kh-59Mk2” (H-59 verzije 2), novi razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.

Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da može da pogodi ciljeve udaljene najmanje 250 kilometra dok nosi bojevu glavu od 220 kilograma. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

S-70 Ohotnik, prvi svemirski dron na svetu

Ruska bespilotna borbena letelica S-70 Ohotnik [Lovac], koja takođe može da funkcioniše kao „krilo“ lovcu Su-57, ima funkcije veštačke inteligencije i može da stigne do svemira kada je opremljena odgovarajućim motorima.

Sjedinjene Države su pokušale da razviju bespilotnu letelicu sa sličnim karakteristikama i performansama, ali su odustale od projekta nakon što njeni inženjeri nisu mogli da prevaziđu tehničke prepreke. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov.

S-70 Ohotnik pokreće turbomlazni motor AL-31 i leti brzinom od 1.000 kilometara na sat i dometom od 6.000 kilometara. Bespilotna letelica je opremljena elektro-optičkim nišanima, radio-vezom i „drugim vrstama opreme za izviđanje“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

S-70 Ohotnik je mnogo veći od svojih zapadnih kolega. Sa rasponom krila od 20 metara i dužinom od 14 metara, masa drona je navodno oko 20 tona (u poređenju sa 4,9 za Dassault nEUROn i 6,3 tona kod X-47B od Northrop Grumman-a). U dva unutrašnja odeljka bespilotne letelice trebalo bi da se ukrca do 2,8 tona oružja.

Prvi jurišni dron S-70 Ohotnik bi trebao biti isporučen ruskim oružanim snagama 2024. godine, međutim Ministarstvo odbrane je očigledno zahtevalo da se ubrza eksperimentalni rad, tako da su već odavno primećene dve verzije na satelitskim snimcima.

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “S-70 OHOTNIK – PRVI SVEMIRSKI DRON NA SVETU: U tandemu sa stelt lovcem Su-57, Rusija udarila na ukrajinske trupe?”

  1. ПУТИН ЈЕ МОЗАК МОЗГОВА ❤️🙏🏼🫵💪🇷🇸🇷🇺🇨🇳🇧🇷🇦🇷🇷🇸💪🫵
    НАТО БАНДЕ НЕВЕРНИКА ШИПТАРИ ЛОПОВЛУК МАФИЈА БАНДЕ НАСТАВЉА ТЕРОР

    21
    0
    Odgovori
  2. NE ZNA SE U SUŠTINI,KOLIKO RF.ULAŽE U NAORUŽANJE,KOLIKO TOGA IMA ŠTO TEK TREBA DA UĐE U AKTIVNU UPOTREBU RUSKIH JEDINICA.NATO,ZAPAD,MOGU SAMO DA NASLUĆUJU,.A KAD TO UGLEDA SVETLOST DANA,ONDA SU SVI IZNENAĐENI.

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter