Izvor: TANJUG
20.02.2024 u 09:12
0

SAD ĆE ULOŽITI VETO: Savet bezbednosti UN danas glasa o arapskom predlogu rezolucije o Gazi

Očekuje se da će rezolucija, koju je podneo Alžir kao predstavnik arapskih zemalja, dobiti široku globalnu podršku za okončanje rata između Izraela i Hamasa, prenosi AP. Glasanje o ovoj rezoluciji arapskih zemalja zakazano je u Savetu bezbednosti za 10 časova po lokalnom vremenu u Njujorku.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild potvrdila je da će Bajdenova administracija uložiti veto na rezoluciju koju su predložile arapske države.

Prema njenim rečima, usvajanje tog dokumenta moglo bi da ometa napore SAD da se postigne sporazum između zaraćenih strana koji bi doveo do prekida neprijateljstava na najmanje šest nedelja i oslobađanja svih talaca koje drži Hamas. Sjedinjene Države takođe su predložile svoj nacrt rezolucije SB UN u kojem se traži podrška tog tela „za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće“, prenela je ranije agencija Rojters koja je imala uvid u tekst.

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč „primirje“ u UN, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik SAD Džozef Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. U nacrtu američke rezolucije takođe se „utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje“, preneo je ranije Glas Amerike.

Ofanziva bi, kako se navodi, „imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost“ i zbog toga se naglašava da „ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima“. Zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je u ponedeljak da rezolucija koju su predložile arapske države nije „efikasan mehanizam za ostvarenje tri željena cilja: izvlačenje talaca, veću humanitarnu pomoć i duži prekid borbi“.

„Sa američkim nacrtom rezolucije vidimo još jednu moguću opciju i o tome ćemo razgovarati. Mislim da ne možete očekivati da će se nešto dogoditi u utorak“, rekao je Vud i dodao da SAD ne veruju u ishitrena glasanja, ali prepoznaju hitnost situacije.

Dok se izraelska vojna operacija u palestinskim autonomnim teritorijama intenzivira, arapske države, koje imaju podršku brojnih zemalja članica UN, već mesecima zahtevaju prekid vatre. Broj ubijenih Palestinaca do sada je premašio 29.000, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi i ističe da većinu žrtava čine žene i deca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter