Izvor: cnn
20.02.2024 u 09:29
0

KINA NIGDE NE POTPIRUJE VATRE: Poručila Ukrajini da ne isporučuje oružje ni jednoj strani u sukobu

Kina ne prodaje smrtonosno oružje stranama u sukobu, rekao je visoki diplomata zemlje ukrajinskom kolegi tokom vikenda, tokom njihovog sastanka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

 

AMERIKANCI DEBELO NAPLAĆUJU SVOJU PODRŠKU: Očerupali Kosovo, šta Ukrajina može da nauči iz toga

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da Peking ne dodaje „ulje na vatru“ i da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u okončanju rusko-ukrajinskog rata, navodi se u saopštenju koje je u nedelju objavilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Kina tvrdi da je nepristrasna u ratu, ali je odbila da osudi ilegalnu invaziju Moskve i delovala je kao sve kritičniji spas za rusku ekonomiju pogođenu sankcijama.

U međuvremenu, zvaničnici Sjedinjenih Država su u više navrata izražavali zabrinutost kod Kine zbog dokaza koje ona sugeriše da su kineske kompanije prodale nesmrtonosnu opremu Rusiji za upotrebu u Ukrajini. Prošle godine, američki obaveštajni izveštaj je rekao da Kina obezbeđuje tehnologiju i opremu Rusiji koja je sve važnija za rat Moskve.

Uprkos bliskim vezama sa Moskvom, Peking je takođe pokušao da se promoviše kao mirovni posrednik u sukobu – stav koji je Vang ponovio u izjavi na konferenciji u subotu.

„Kina nikada nije odustala od promovisanja mira niti je usporila napore da olakša pregovore“, rekao je on, dodajući da je kineski lider Si Đinping „imao detaljnu razmenu sa svetskim liderima, uključujući ruske i ukrajinske lidere, igrajući konstruktivnu ulogu u rešavanju krize .”

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je na IKs da je razgovarao sa Vangom o „bilateralnim odnosima, trgovini i potrebi za obnavljanjem pravednog i trajnog mira u Ukrajini“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter