Izvor: Novosti/Telegraf
19.02.2023 u 12:40
0

SANKCIJE RUSIJI IMALE RAZARAJUĆI UTICAJ NA MAĐARSKU: Orban istakao da su kaznene mere pogodile Evropu

Sankcije su izvukle četiri biliona forinti (više od 10 milijardi evra) iz džepova Mađara, rekao je Orban.

Sankcije koje je EU uvela Rusiji, zbog njene vojne operacije u Ukrajini, koštale su mađarsku ekonomiju 10 milijardi evra, ali nisu uspele da zaustave sukob, izjavio je 18. februara premijer te zemlje, Viktor Orban.

Kako je dalje naveo u svom godišnjem govoru o stanju nacije, „antiruske mere, uvedene pre skoro godinu dana, imale su razarajući uticaj na Budimpeštu, jer su povećale cene energije i troškove u celoj ekonomiji“.

– Sankcije su izvukle četiri biliona forinti (više od 10 milijardi evra) iz džepova Mađara – rekao je premijer, napominjući da su vlada, korporativni sektor i domaćinstva u zemlji zabeležili skok cena energije u 2022.

Prema rečima Orbana, „trebalo je da kaznene mere pogode Rusiju, ali su pogodile Evropu“.

Lideri bloka tražili su okončanje sukoba u Ukrajini, ali „prošla je godina, a to se nije dogodilo“, dodao je Orban.

ŠOKANTNO PRIZNANJE FON DER LAJEN: Otkrila sve o sankcijama protiv Rusije!

– Nismo lišili Rusiju resursa, dali smo Rusiji još više novca, a ruske zalihe energije [u monetarnom smislu] porasle su za 70 odsto – rekao je i dodao da se, sa naglo povećanim troškovima energije, zemlje EU bore da obuzdaju divlju inflaciju.

Orban je, inače, glasni kritičar pristupa bloka sukobu u Ukrajini i više puta je rekao da „sankcije više štete EU nego Rusiji“.

Mađarska privreda u velikoj meri zavisi od ruskih energenata, a Budimpešta se opirala planovima EU da u potpunosti zabrani uvoz nafte i gasa.

Nakon napetih pregovora, Budimpešta je ranije dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva širom bloka.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter