Izvor: Tanjug
15.11.2023 u 22:35
0

Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju, traži hitan prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u sredu uveče rezoluciju, kojom se poziva na hitne i produžene humanitarne pauze u oružanim sukobima između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Rezolucijom se traži da prekid sukoba traje dovoljan broj dana kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći.

Savet bezbednosti, koji broji 15 članova, prevazišao je razlike i ćorsokake u kojima su bili prethodna četiri neuspešna pokušaja da se usvoji rezolucija, koja takođe poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas .

Dvanaest članova glasalo je za rezoluciju, uz tri suzdržana glasa od stalnih članica – SAD, Velike Britanije i Rusije.

Rezolucija takođe poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drže Hamas i druge grupe.

Zahteva se i da sve strane ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i poziv generalnog sekretara UN-a da prati i izveštava o njegovoj implementaciji.

Inače, u oktobru je Veće bezbednosti četiri puta propustilo da donese rezolucije kojima se poziva na prekid vatre ili humanitarne pauze.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter