Izvor: ALO
24.05.2024 u 08:11
0

SELI LI SE NOVI HLADNI RAT U KOSMOS? Dramatično upozorenje američkog generala, PLJUŠTE OPTUŽBE

Rusija je verovatno lansirala svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti u kojoj je satelit američke vlade, saopštio je Pentagon.

– Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji procenjujemo da je verovatno protivsvemirsko oružje za koje se pretpostavlja da je sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti – rekao je portparol Pentagona general-major Pet Rajder na brifingu za novinare u utorak kasno.

Rusko „svemirsko oružje“ lansirano 16. maja raspoređeno je „u istu orbitu kao satelit američke vlade“, rekao je on.

Rajder je dodao da će Vašington nastaviti da prati situaciju i da je spreman da zaštiti svoje interese.

– Mi imamo odgovornost da budemo spremni da zaštitimo i odbranimo domen, svemirski domen, i da obezbedimo stalnu i neprekidnu podršku združenim i kombinovanim snagama – rekao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše pitanje o izveštajima da je Moskva lansirala svemirsko oružje.

– Ne mogu to da komentarišem na bilo koji način. Ponašamo se apsolutno u skladu sa međunarodnim pravom, ništa ne kršimo i više puta smo se zalagali za zabranu bilo kakvog oružja u svemiru – rekao je on na redovnom brifingu za novinare u Moskvi.

Nažalost, ove naše inicijative su odbijene – rekao je Peskov.

Ranije u utorak, Moskva je optužila Sjedinjene Države da nastoje da postave oružje u svemir nakon što je Vašington stavio veto na ruski predlog o neširenju oružja u Ujedinjenim nacijama.

– Oni su još jednom pokazali da njihovi istinski prioriteti u oblasti svemira nisu usmereni na to da kosmos bude bez oružja bilo koje vrste, već na postavljanje oružja u svemir i njegovo pretvaranje u arenu za vojnu konfrontaciju – rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Svetske sile su poslednjih meseci razmenile optužbe o naoružanju svemira.

EVO DA LI IMA TRAGOVA METAKA NA HELIKOPTERU EBRAHIMA RAISIJA: Oglasio se iranski generalštab, saopštili NAJNOVIJE INFORMACIJE

 

Rusija je prošlog meseca stavila veto na američku inicijativu, dok su predlog Moskve u ponedeljak blokirale Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Američki izaslanik Robert Vud rekao je da je predlog Rusije, kojim se sve zemlje pozivaju da „preduzmu hitne mere kako bi zauvek sprečile postavljanje oružja u kosmos“, odvraćao pažnju i optužio Moskvu za „diplomatsku obmanu“.

On je rekao da je rusko protivsvemirsko oružje „verovatno sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti“.

U februaru je Bela kuća saopštila da Rusija razvija antisatelitsko oružje, čije je postojanje potvrđeno nakon što su poslanici upozorili na neodređenu, ali ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter