Izvor: Tanjug
01.05.2023 u 08:03
0

„NAPAŠĆE NAS NAJAGRESIVNIJE“: Severna Koreja spremna za okršaj

Severna Koreja osuđuje nedavno postignuti sporazum između SAD i Južne Koreje o pojačanom raspoređivanju američkih snaga u regionu, što je dovelo do tenzija na „ivici nuklearnog rata“, saopštio je danas severnokorejski državni medij KCNA. Analitičarka međunarodne bezbednosti Čoe Ju Hjon, rekla je da sporazum predviđa spremnost SAD i Južne Koreje da preduzmu „najneprijateljskiju i najagresivniju akciju“ protiv Severne Koreje.

Čoe je istakla da sporazum krši dogovor o neširenju nuklearnog naoružanja i dovodi Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata. Hegemonistički cilj SAD je da pretvore celu Južnu Koreju u svoju najveću nuklearnu ispostavu na Dalekom istoku i da je efikasno iskoriste za postizanje svoje strategije za dominaciju svetom, rekla je Čoe.

UKRAJINA SE TRESLA NOĆAS: Nemilosrdno rusko raketiranje

Pjongjang je, posle postizanja sporazuma Vašingtona i Seula, saopštio da je učvrstio nameru da usavrši svoje nuklearno oružje za odvraćanje od rata. Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol, sastali su se prošle sedmice u Vašingtonu kada su se saglasili da ojačaju odbranu Južne Koreje i redovno raspoređuju američka strateška sredstva. Vašington je, prema sporazumu postignutom u sredu, pristao da povremeno raspoređuje američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem u Južnoj Koreji i uključi Seul u svoje operacije nuklearnog planiranja.

Zauzvrat, Južna Koreja je pristala da ne razvija sopstveno nuklearno oružje. Vašingtonska deklaracija će ojačati saradnju saveznika u odvraćanju napada Severne Koreje, ocenio je Bajden. Bajden je rekao da je eventualni nuklearni napad Severne Koreje protiv SAD ili njenih saveznika i partnera neprihvatljiv i da će rezultirati okončanjem svakog režima koji preduzme takvu akciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter